Suroviny
- vepřová krkovice (4 velké steaky) 1 kg
- sádlo 1 lžíce
- cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- anglická slanina 100 g
- bílé zelí 1/2 hlávky
- drcený kmín 2 lžičky
- sůl
- pepř
Knedlíky:
- brambory (typ B) 600 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
- hrubá mouka (+ na podsypání) 250 g
Postup přípravy:
- Troubu rozehřejte na 160 °C. Maso nakrájejte na asi 2,5 cm tlusté plátky (steaky). Trochu je poklepejte klouby ruky, osolte a opepřete.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na menší kousky a zelí na nudličky. Na pánvi nechte rozehřát sádlo a cibuli s česnekem orestujte lehce dozlatova, nepřipalte.
- Přendejte do pekáčku, přidejte slaninu a nakrouhané zelí. Celé to prosypte drceným kmínem, solí a pepřem. Navrch položte připravené steaky tak, aby zakrývaly zelí. A pečte nejprve přiklopené 90 minut.
- Poté odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte ještě asi 25 minut. Mezitím si uvařte brambory i se slupkou doměkka. Nechte vychladnout.
- Poté je oloupejte a najemno nastrouhejte (nebo namelte na mlýnku). Přidejte vejce, sůl a mouku. Vypracujte bramborové těsto (podle potřeby můžete přidat více mouky, aby se těsto příliš nelepilo).
- Bramborové těsto rozdělte na dvě poloviny a vypracujte z nich dvě stejně velké šišky (knedlíky). Vařte asi 25 minut v páře. Nechte lehce vychladnout a teprve potom nakrájejte na plátky. Podávejte s masem, zelím a výpekem.
Další recept na skvělou krkovici? Pusťte si tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE
A ještě pár kousků do zásoby: