Náplň
- špenát 1 sáček
Těsto
- sůl 1
- voda 100 ml
- hladká mouka 300 g
Náplň
- smetana 150 ml
- sýr feta 1 kostka
- olivový olej 1 dávka
Postup přípravy
1. Mouku osolíme a zpracujeme s vodou a máslem, změklým při pokojové teplotě, v hladké těsto. Těsto necháme 10 minut v lednici vychladnout a odležet.
2. Mezitím si připravíme náplň. Nadrobno nakrájíme cibuli a na olivovém oleji ji necháme zesklovatět ve středně velkém hrnci. Přidáme špenát, stáhneme oheň, přiklopíme pokličkou a necháme ho dusit. Mezitím si vyválíme těsto a vytlačíme ho do koláčové formy. Propícháme ho trochu vidličkou, aby se v troubě nenafouklo, a dáme na chvíli předpéct, až maličko zezlátne (jen na 5 -10 minut). Když špenát povolí, vymačkáme k němu jeden stroužek česneku, trochu osolíme a ještě chvíli podusíme. Vedle do misky rozklepneme vajíčko, rozkvedláme ho se špetkou soli a pepře, přilijeme smetanu a nakonec přidáme nadrolenou nebo nastrouhanou fetu.
3. Vytáhneme z trouby předpečené těsto a formu naplníme špenátem a nakonec vše rovnoměrně zalijeme vaječno-smetanovou směsí. Dáme znova péct, dokud není vše krásně křupavé.
4. Podáváme se sezonním listovým nebo míchaným salátkem, svlaženým olivovým olejem.