Krekry
- lněná semínka 30 g
- sezamová semínka 20 g
- voda 50 ml
- pyré (mrkvové) 150 g
- žloutek 1 ks
- hladká mouka 250 g
- máslo 50 g
- kypřicí prášek do pečiva 3 g
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Zalijte ji v hrnci vodou a vařte 15 minut doměkka. Poté ji rozmixujte i s tekutinou na hladké pyré.
- Lněná a sezamová semínka promíchejte s vodou, mrkvovým pyré, žloutkem, moukou, máslem, kypřicím práškem a solí. Vypracujte hladké těsto a uložte ho na 30 minut do lednice.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Odpočinuté těsto dejte na pečicí papír a rozválejte ho válečkem na co nejtenčí plát. Pečicí papír s těstem přesuňte opatrně na plech a pečte 15 až 20 minut dokřupava.
- Upečenou placku nechte vychladnout, poté rozlámejte na menší kousky.
PRIMA TIP: Mrkev dodá krekrům pěknou oranžovou barvu. Můžete experimentovat s různými druhy mrkve, které mají odlišné barvy, nebo ji nahradit červenou řepou.
Vyzkoušejte domácí italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta