K přípravě pravého rizota stačí mít Arborio rýži, kvalitní dobré víno a domácí vývar. Pak už můžete popustit uzdu fantazii, vymýšlet a kouzlit…
4 porce
60 minut
Suroviny
rýže arborio
400 g
menší červená cibule
1 ks
červená řepa
2 ks
suché červené víno
dcl
Vývar
1 l
parmazán
50 g
Tymián
Máslo
1 lžíce
Olivový olej
Sůl
Pepř
Postup přípravy
Na kapce olivového oleje nechte zpěnit na jemno nakrájenou červenou cibuli, ke které přidejte tenké proužky syrové červené řepy. Není nutné řepu s cibulí nijak extra dlouho restovat, takže přidejte rýži a nechte ji chvíli na pánvi, dokud nezačne jemně syčet. To je znamení k tomu, abyste přidali deci suchého červeného vína, které nechte téměř odpařit. Pokud si člověk není jistý, jaké červené víno použít, máme jednu radu za všechny peníze. Pokud se nebojíte si víno nalít do sklenky sami pro sebe a s chutí ho vypijete, je to to pravé i na vaření.
Jakmile z vína na pánvi téměř nic nezůstane, je čas na vývar, který musíte postupně přilévat, dokud nebude rýže uvařená. Na pánvi musí být pořád tekutina, aby rizoto nebylo suché! V tomto bodě je ideální použít trochu soli. Záleží také, jak výrazný a dochucený máte vývar.
Jakmile máte pocit, že je rýže tak akorát, přidejte k ní parmazán. Tady už není potřeba nijak extra přitápět pod kotlem, tedy pokud máte parmezán na hoblinky. Měl by se celý rozpustit. Pak přijde na řadu máslo a tymián. Rozhodně nezapomeňte ochutnat, jestli není potřeba přidat trošku více soli nebo pepře.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.