Suroviny
- kuřecí stehenní řízek 3 ks
- koření na gyros 3 lžičky
- sůl
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
K podávání a na hranolky
- brambory (velké ) 5 ks
- olivový olej 2 lžíce
- červená cibule (menší ) 2 ks
- rajče (zralá) 3 ks
- ledový salát (pár listů)
- tzatziki
- pita chléb 4 placky
Tzatziki
- salátová okurka (oloupaná, nahrubo nasekaná) 1 ks
- řecký jogurt 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- citronová šťáva 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Domácí pita chléb
- hladká mouka 250 g
- sůl 1 lžička
- sušené droždí 1/2 lžičky
- moučkový cukr 1/2 lžičky
- olivový olej 1,5 lžíce
- voda (vlažná ) 150 ml
Postup přípravy
- Den předem si pokrájejte maso na nudličky, smíchejte ho s kořením, solí (pozor, v některých směsích koření už bývá přimíchaná, v některých ne…), olejem a drceným česnekem. Zakryjte a nechte uležet. Pokud nemáte čas do druhého dne, klidně dobu uležení zkraťte na minimum, ale přijdete tím o kus dobré chuti a křehkosti masa…
- Před tím, než začnete maso opékat, si ještě připravte brambory na hranolky a rozpalte troubu na 200 stupňů.
- Oloupejte brambory, nakrájejte je na 1,5 -2cm hranolky, namočte na chvíli do studené vody nebo jen opláchněte, aby se vyplavil škrob a pak je osušte. Hranolky promíchejte s olejem a rozložte na plechu vyloženém pečícím papírem. Pečte 30 – 40 minut dozlatova, jednou je otočte.
- Připravte si cibuli, rajčata a salát, tzatziki i pitu, abyste po opečení masa a hranolků měli všechno připravené a mohli rovnou horké podávat. Asi 10 minut před dopečením hranolků si rozpalte pánev s troškou olivového oleje a opečte naložené maso. S ním můžete opéct i cibuli, ale není to nutné.
- Vyndejte hranolky z trouby a osolte je. Pak už můžete kompletovat.
- Z voskového papíru udělejte kornout. Pitu lehce stočte a vložte do kornoutu tak aby jej vyplnila. Pitu naplňte masem, hranolky a syrovou zeleninou. Navrch dejte tzatziki a okořeňte.
- Tip: Maso můžete ochutit dle své chuti mletou sladkou paprikou, oreganem, rozmarýnem, mletým římským kmínem, mletým pepřem a chilli.
- Tzatziki: Promíchejte okurku s jogurtem a poté přidejte i všechny ostatní ingredience. Důkladně promíchejte. Tzatziki podávejte vychlazené, ale čerstvé, odležení jim nesvědčí.
- Pita chléb: Mouku důkladně promíchejte se solí, droždím a cukrem. Vmíchejte olivový olej a pak po částech vodu.
- Těsto nejprve zapracovávejte vařečkou a pak rukama tak dlouho, dokud vám nevznikne koule hladké, v podstatě trošku “gumové” konzistence. Nechte ho odpočívat cca půl hodiny v teple - mírně vám nakyne, ale nijak moc (což je správně - placky nemají být příliš nadýchané, jen lehce, jsou droždím jen mírně nadzvednuté).
- Po půlhodině těsto rozdělte na 4 díly, každý z nich na pomoučené desce vyválejte na placku velikosti pánve, a každou pitu zvlášť pak opékejte nasucho na pánvi. Po každé straně by se měla opékat tak 4 minuty - poté už bude mít typické hnědé fleky.
- Hned po upečení každou placku potřete mašlovačkou z obou stran olivovým olejem (bude se vám pak lépe ohýbat do kornoutu) a před použitím všechny placky skladujte ve sloupci na sobě, bez přístupu vzduchu – přikryté., aby zůstaly vláčné a neztvrdly.
- Každopádně placky jezte co nejdříve po upečení, ještě teplé jsou nejlepší.