Tzatziki
- řecký jogurt 370 g
- salátová okurka (malá, nastrouhaná) 1 ks
- olivový olej 2 lžičky
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- kopr (čerstvý, nakrájený (nemusí být)) 2 lžíce
Placičky
- cuketa (nastrouhané) 2 ks
- baby špenát (nakrájený) 3 hrsti
- feta (rozdrobená) 100 g
- bylinky (najemno nasekané podle chuti) 1 hrst
- vejce (rozšlehaná) 3 ks
- mouka (na zahuštění)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nastrouhanou okurku lehce osolte, nechte chvíli stát a pak z ní vymačkejte vylouženou vodu. Pak ji smíchejte s dalšími přísadami na tzatziki, ochutnejte a případně osolte. Ponechte v chladu.
- Na placičky cuketu rovněž osolte a nechte asi 15 minut stát (například v cedníku) a pak v utěrce důkladně vymačkejte vylouženou vodu. Cuketu pak v míse promíchejte se špenátem, fetou, bylinkami, vejcem, cibulkou a česnekem. Postupně vmíchávejte mouku a prášek do pečiva.
- V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a vlijte do něj vždy asi po 3 lžících těstíčka. Po asi 30 vteřinách placičku trochu zploštěte, smažte ji asi 3 minuty, pak opatrně obraťte a smažte i z druhé strany dozlatova. Nechte na papírových ubrouscích odsát přebytečný tuk a placičky podávejte teplé, doplněné tzatziki.
Vyzkoušejte také recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka. Pomůže vám s tím návodný videorecept
Kompletní recept najdete ZDE