Suroviny
- máslo 175 g
- zelený chřest 1 kg (2 svazky)
- šalotka 1 ks
- bílé víno (suché ) 100 ml
- zeleninový vývar 100 ml
- citronová kůra (čerstvě nastrouhaná ) 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř (bílý )
Postup přípravy
- 150 g másla nakrájejte na kostičky a zakryté dejte do mrazáku.
- Zelený chřest oloupejte ve spodní třetině a odstraňte dřevnaté konce. Chřest umyjte a vařte v páře 6–9 minut na skus.
- Oloupejte šalotku, nakrájejte ji nadrobno a zesklovaťte na 25 g másla. Přilijte bílé víno, přiveďte k varu a zredukujte na polovinu. Přidejte horký zeleninový vývar a nechte svařit na cca 75 ml.
- Omáčku sejměte ze sporáku. Metličkou postupně zašlehejte kousky studeného másla. Omáčku ochuťte solí, bílým pepřem a citronovou kůrou.
- Chřest osolte a podávejte s omáčkou, ideálně na nahřátých talířích. Chutná výborně s novými bramborami.
PRIMA TIP: Pro přípravu kvalitního jídla a nápojů nestačí použít jen vynikající suroviny, ale důležité jsou i spotřebiče a nádobí, na kterých se potraviny připravují. Značka Lamart nabízí domácnostem i profesionálním kuchařům perfektní vybavení pro přípravu jídla v několika řadách, podle možností jejich rozpočtů, tak aby kvalitní vybavení bylo dostupné co nejširší skupině milovníků dobrého jídla.
Řada kuchyňského nádobí Lamart by Piere Lamart byla inspirována zkušenostmi a hravým přístupem k vaření tohoto jedinečného francouzského kuchařského profesionála, který byl srdcem a duší malé rodinné brasserie v úrodné oblastí Bretagne, na pobřeží Atlantského oceánu.
Zelený chřest s jednoduchou citronovou omáčkou Zdroj: archiv Lamart