Veganský losos z mrkve

Moje hodnocení
5x

Pokud se stravujete vegansky, ale přitom milujete ryby a mořské plody a nechcete se jich jen tak vzdát, existují alternativy, jak do jídelníčku dostat jídla s chutí moře, ale bez ryb. Vyzkoušejte třeba marinované plátky mrkve, které chutí připomenou uzeného lososa. Skvělá chuťovka, ideální na večírky i do senviče s sebou na cesty.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • větší mrkve 4 ks
  • rýžový ocet 2 lžíce
  • nori vločky 2 lžíce
  • uzená sůl 1 lžíce + na dochucení
  • sirup z agáve 1 lžička
  • řepkový olej 2 lžíce
  • čerstvý kopr k podávání

Postup přípravy

  1. Mrkev nakrájejte pomocí škrabky na brambory na dlouhé široké proužky a poté je vložte na 3 minuty do vroucí vody. Slijte a nechte okapat.
  2. Ocet, nori vločky, uzenou sůl a agáve sirup dejte do velké uzavíratelné nádoby a dobře promíchejte. Přidejte vlažné proužky mrkve a nechte přes noc nebo ideálně i 2–3 dny odležet v lednici.
  3. Olej smíchejte s trochou uzené soli a touto směsí obalte mrkvového lososa. Podávejte s koprem.

PRIMA TIP: Chcete se stravovat udržitelně a bez živočišných produktů? Milujete ryby a mořské plody a nechcete se jich vzdát? Co takhle vyzkoušet jídla s vůní moře, ale bez ryb? Německá šéfkuchařka Theofano Vetouli připravila 10 lahodných pokrmů, které jsou udržitelnou alternativou tradičních rybích jídel. Další dva recepty přidala Jana Hajrová z ProVeg Česko. Od veganského sushi, lososa z mrkve, tuňáka z jackfruitu až po filé z hlívy královské či celerové rybí prsty. E-book zdarma stáhnete na webu ProVeg Česko.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

ProVeg


Přečtěte si také

Recepty