Suroviny
- mrkev (větší ) 4 ks
- rýžový ocet 2 lžíce
- vločky (nori ) 2 lžíce
- uzená sůl 1 lžíce + na dochucení
- sirup z agáve 1 lžička
- řepkový olej 2 lžíce
- kopr (čerstvý k podávání)
Postup přípravy
- Mrkev nakrájejte pomocí škrabky na brambory na dlouhé široké proužky a poté je vložte na 3 minuty do vroucí vody. Slijte a nechte okapat.
- Ocet, nori vločky, uzenou sůl a agáve sirup dejte do velké uzavíratelné nádoby a dobře promíchejte. Přidejte vlažné proužky mrkve a nechte přes noc nebo ideálně i 2–3 dny odležet v lednici.
- Olej smíchejte s trochou uzené soli a touto směsí obalte mrkvového lososa. Podávejte s koprem.
PRIMA TIP: Chcete se stravovat udržitelně a bez živočišných produktů? Milujete ryby a mořské plody a nechcete se jich vzdát? Co takhle vyzkoušet jídla s vůní moře, ale bez ryb? Německá šéfkuchařka Theofano Vetouli připravila 10 lahodných pokrmů, které jsou udržitelnou alternativou tradičních rybích jídel. Další dva recepty přidala Jana Hajrová z ProVeg Česko. Od veganského sushi, lososa z mrkve, tuňáka z jackfruitu až po filé z hlívy královské či celerové rybí prsty. E-book zdarma stáhnete na webu ProVeg Česko.