Suroviny
- těstoviny (např. široké nudle) 500 g
- čerstvé houby 3 hrsti
- zakysaná smetana 2 lžíce
- česnek 1 velký stroužek
- majoránka (čerstvá )
- pažitka (čerstvá )
- slunečnicový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte podle návodu na balení.
- V pánvi na rozehřátém oleji orestujte směs hub s prolisovaným stroužkem česneku. Osolte a opepřete dle chuti.
- Poté, co se ze směsi odpaří většina vody, přidejte zakysanou smetanu.
- Těstoviny vmíchejte do omáčky a podávejte zasypané čerstvými bylinkami.
PRIMA TIP: Inspiraci pro vaření s kvalitními lokálními surovinami najdete na webu Akademie kvality.
Vyzkoušejte také smetanovou houbovou omáčku s houskovým knedlíkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha