Tereza Pánková ,
V kuchyni vždy otevřeno

Slaný obrácený koláč z červené řepy

Moje hodnocení
4x

Známý obrácený koláč sester Tatinových nejspíš znáte – je sladký a nechybí v něm samozřejmě šťavnaté ovoce. Co ale tentokrát vyzkoušet tento jednoduchý princip přípravy na něčem trochu odlišném. V hlavní roli bude červená řepa a sladko-slaná chuť famózního koláče!

1 porce
60 minut

Suroviny

Na ozdobu

Postup přípravy

  1. Na pánev vlijte ocet a zahřejte. Přidejte med, máslo, podle chuti osolte a opepřete.
  2. Přihoďte najemno posekaný česnek a tymián. Nechte chvilku redukovat, až se směs začne táhnout.
  3. Řepy nakrájejte na plátky o tloušťce cca 0,5 cm, osolte z obou stran a postupně vkládejte do pánve. Obalte je směsí z obou stran.
  4. Klaďte od středu na dno koláčové formy (pozor, nepoužívat tu s odnímatelným dnem, jinak šťáva poteče ven) a zbytkem šťávy přelijte.
  5. Listové těsto vyválejte a překryjte jím celou formu. Okraje těsta zastrkejte podél krajů ke dnu, párkrát ho propíchněte špičkou nože a formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
  6. Pečte cca 30 minut. Vyjměte z trouby a nechte chvilku odstát, bublající šťáva se vsákne a teprve pak koláč obraťte.
  7. Formu přiklopte větším talířem a otočte dnem vzhůru. Ještě teplý koláč pokryjte pár kousky sýra, buď kozím, nebo nějakým chuťově výraznějším (např. gorgonzolou).

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

V kuchyni vždy otevřeno


Přečtěte si také

Recepty