Suroviny
- listové těsto 1 balení
- červená řepa (předvařená řepa) 3–4 ks
- balsamico (balzalmikový ocet) 3 lžíce
- med 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- tymián pár snítek
- máslo 1 lžíce
- sůl
- černý pepř (pepř)
Na ozdobu
- kozí sýr (kozí sýr nebo gorgonzola)
Postup přípravy
- Na pánev vlijte ocet a zahřejte. Přidejte med, máslo, podle chuti osolte a opepřete.
- Přihoďte najemno posekaný česnek a tymián. Nechte chvilku redukovat, až se směs začne táhnout.
- Řepy nakrájejte na plátky o tloušťce cca 0,5 cm, osolte z obou stran a postupně vkládejte do pánve. Obalte je směsí z obou stran.
- Klaďte od středu na dno koláčové formy (pozor, nepoužívat tu s odnímatelným dnem, jinak šťáva poteče ven) a zbytkem šťávy přelijte.
- Listové těsto vyválejte a překryjte jím celou formu. Okraje těsta zastrkejte podél krajů ke dnu, párkrát ho propíchněte špičkou nože a formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Pečte cca 30 minut. Vyjměte z trouby a nechte chvilku odstát, bublající šťáva se vsákne a teprve pak koláč obraťte.
- Formu přiklopte větším talířem a otočte dnem vzhůru. Ještě teplý koláč pokryjte pár kousky sýra, buď kozím, nebo nějakým chuťově výraznějším (např. gorgonzolou).
Slaný obrácený koláč z červené řepy 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno