Polévka Tom Kha Gai

Moje hodnocení
5x

Tradiční polévka z thajské kuchyně? Rozhodně Tom Kha Gai! Tato superpolévka má spoustu chuti, vůní a dokáže být pěkně ostrá! :)

2 porce
30 minut
thajská

Suroviny

  • slunečnicový olej 1 lžíce
  • šalotka 1 ks
  • česnek 1 větší stroužek
  • kousek čerstvého zázvoru 5 cm
  • kousek čerstvé chilli papričky podle chuti
  • kuřecí prso cca 200 g
  • hrst žampionů
  • kuřecí nebo zeleninový vývar 250 ml
  • kokosové mléko 400 ml
  • stonek citronové trávy 1 ks
  • rybí omáčka 2 lžíce
  • třtinový cukr 1 lžíce
  • šťáva z půlky limetky
  • jarní cibulka, chilli a čerstvý koriandr na dozdobení

Postup přípravy

  1. Šalotku a česnek nakrájejte najemno, zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, chilli nakrájejte na kolečka, kuřecí maso na tenké nudličky a citronovou trávu naklepejte tupou hranou nože tak, aby se z ní uvolnilo co nejvíc aroma.
  2. Pokud máte citronovou trávu dostatečně dlouhou, můžete ji pak uvázat do uzlíčku, aby se z polévky po uvaření líp vytahovala. Pokud nemáte, rozpulte ji.
  3. Na oleji si v hrnci (nebo we woku) opečte lehce šalotku, pak přidejte nasekaný česnek a chilli a opékejte asi minutu, dokud se všechno krásně nerozvoní.
  4. Všechno pak zalijte kuřecím vývarem, kokosovým mlékem, přidejte citronovou trávu, zázvor a nechte tak deset minut povařit.
  5. Pak přidejte kuřecí maso na nudličky, žampiony, rybí omáčku, cukr a limetovou šťávu. Všechna dochucovadla doporučujeme dávat nejdřív v menším množství a radši pak přidat na konci vaření.
  6. Polévku vařte cca 5 až 8 minut, dokud maso nebude uvařené.
  7. Z hotové polévky odstraňte citronovou trávu a finálně dochuťte. Rybí omáčku používejte místo soli.
  8. Finální talíř dozdobte nasekanou čerstvou jarní cibulkou, koriandrem a chilli.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

My Cooking Diary


Přečtěte si také

Recepty