Suroviny
- slunečnicový olej 1 lžíce
- šalotka 1 ks
- česnek 1 větší stroužek
- zázvor (kousek čerstvého ) 5 cm
- chilli papričky (čerstvé,podle chuti) kousek
- kuřecí prsa cca 200 g
- žampiony hrst
- vývar (kuřecí nebo zeleninový ) 250 ml
- kokosové mléko 400 ml
- citronová tráva (stonek ) 1 ks
- rybí omáčka 2 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- limetková šťáva z 1/2 limety
- chilli (na dozdobení)
- koriandr (čerstvý,na dozdobení)
Postup přípravy
- Šalotku a česnek nakrájejte najemno, zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, chilli nakrájejte na kolečka, kuřecí maso na tenké nudličky a citronovou trávu naklepejte tupou hranou nože tak, aby se z ní uvolnilo co nejvíc aroma.
- Pokud máte citronovou trávu dostatečně dlouhou, můžete ji pak uvázat do uzlíčku, aby se z polévky po uvaření líp vytahovala. Pokud nemáte, rozpulte ji.
- Na oleji si v hrnci (nebo we woku) opečte lehce šalotku, pak přidejte nasekaný česnek a chilli a opékejte asi minutu, dokud se všechno krásně nerozvoní.
- Všechno pak zalijte kuřecím vývarem, kokosovým mlékem, přidejte citronovou trávu, zázvor a nechte tak deset minut povařit.
- Pak přidejte kuřecí maso na nudličky, žampiony, rybí omáčku, cukr a limetovou šťávu. Všechna dochucovadla doporučujeme dávat nejdřív v menším množství a radši pak přidat na konci vaření.
- Polévku vařte cca 5 až 8 minut, dokud maso nebude uvařené.
- Z hotové polévky odstraňte citronovou trávu a finálně dochuťte. Rybí omáčku používejte místo soli.
- Finální talíř dozdobte nasekanou čerstvou jarní cibulkou, koriandrem a chilli.
Polévka Tom Kha Gai 2 Zdroj: My Cooking Diary