Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jemný třešňový svítek
Ve starých kuchařkách se svítek vyskytuje v mnoha podobách. Tenhle mi ale chutná nejvíce. Je totiž neuvěřitelně nadýchaný a lehoučký.
do 1 hodiny
8 porcí
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Všechny ingredience vyndejte z lednice a nechte je odstát při pokojové teplotě. Změklé máslo nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Zasypte ho cukrem a špetkou soli a pak utřete.
- Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte jeden po druhém k utřenému máslu a opět třete. Do hmoty opatrně vmíchejte také vlahé mléko.
- Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Malou část vmíchejte do utřené směsi. Pak přidejte krupičku a nakonec zbytek sněhu.
- Těsto rozetřete do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Na těsto rovnoměrně poklaďte vypeckované třešně a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 20 minut.
- Prima tip: pokud si chcete ušetřit práci s mytím pekáče, vyložte ho pečlivě pečicím papírem.
Jemný třešňový svítek, foto: Jezte česky
J
EZTE ČESKY– rok v naší kuchyni
Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.
Vydalo nakladatelství Smart Press