Jarní kopřivový špenát

Moje hodnocení
3x

Napadlo by vás, že můžete špenát připravit z něčeho jiného než ze špenátu? Je to tak, neděláme si z vás legraci. Máme pro vás recept plný skvělých bio surovin – jarní kopřivový špenát.

1 porce
30 minut

Suroviny

  • kopřivy (listy z mladých kopřiv) 300 g
  • bio cibule 1 ks
  • bio česnek 2 stroužky
  • bio máslo 1 lžíce
  • vejce (sůl, pepř)

Zastřené vejce

  • ocet (bio vejce) 2 ks
  • ocet 1 lžíce

Víte, kde seženete jarní bylinky v té nejlepší kvalitě?

Naštěstí už není výjimkou, že bylinky v bio kvalitě se dají koupit i v běžném supermarketu. Produkty, které pocházejí z ekologického zemědělství a máme u nich zaručené, že při jejich pěstování nebyla použita žádná chemie (tedy žádná průmyslová hnojiva, chemické postřiky apod.), poznáte podle certifikovaného loga biozebry či biolistu. Bohatou nabídku najdete také na farmářských trzích i přímo u vybraných ekofarem. Některé mají dokonce e-shop, kde si vše můžete objednat a nechat doručit domů.

Postup přípravy

  1. Oberte listy z kopřiv, které můžete dopředu spařit, abyste se nepopálili.
  2. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky, společně s cibulí chvilku restujte a pak přidejte kopřivové listy.
  3. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. „Špenát“ můžete podávat jako přílohu k masu nebo třeba se zastřeným vejcem.
  4. A to si připravíte následovně: Ve velkém hrnci ohřejte vodu na cca 80 °C (ve vodě jsou zatím jen malé bublinky) a přidejte do ní lžíci jakéhokoli octa.
  5. Udělejte vodní vír, do kterého z co nejmenší výšky vlijte vajíčko a pošírujte 3–4 minuty.
  6. Vyndejte a podávejte s kopřivovým špenátem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty