redakce Prima FRESH

Candát s jarním salátem na holandské omáčce

Moje hodnocení
13x

Candát je jedna z nejbáječnějších ryb a moc jí to sluší s nejznámější jemnou omáčkou – která ovšem prodělala jarní kúru a zázračně omládla díky hrášku!

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Hrášek vsypte do vroucí osolené vody a vařte ho 2 až 3 minuty, na cedníku prolijte studenou vodou a nechte dobře okapat. Polovinu hrášku rozmixujte s minerálkou a protřete sítem. Dejte stranou. Do kastrůlku dejte 200 g másla a zahřívejte tak dlouho, až ke dnu klesnou mléčné usazeniny a máslo trochu zhnědne. Prolejte ho velmi jemným sítem a nechte stranou. Listy salátu očistěte, zbavte vnějších a případně uvadlých listů. Salát propláchněte, osušte a natrhejte nebo nakrájejte na kousky jako sousto.
  2. Opláchnuté papriky zbavte semeníků a žebroví, rozkrojte na čtvrtiny a slupkou nahoru rozložte na plech, který vložte pod rozehřátý gril v troubě. Opékejte 6 až 8 minut, až se na slupce vytvoří zčernalé puchýřky. Kousky paprik vložte do plastového sáčku a nechte zapařit. Pak stáhněte slupku a dužinu nakrájejte na proužky. Očištěné ředkvičky nakrájejte na jemné plátky. Ocet promíchejte se solí, 6 lžícemi oleje a pepřem v míse. Vsypte proužky papriky a těsně před podáváním pak do salátu přidejte kousky salátu, ředkvičky a celý hrášek.
  3. Žloutky rozšlehejte s vínem a 2 lžícemi vody v míse, kterou postavte na kastrol s mírně vroucí vodou (nesmí se dotýkat dna mísy). Žloutky šlehejte v této vodní lázni až napění a zhoustnou, trvá to 3 až 5 minut. Pak přidávejte vlažné máslo, nejprve po kapkách, pak tenkým pramínkem. Promíchejte s hráškovým pyré a dochuťte citronovou šťávou.
  4. Zbylý olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi a při střední teplotě na něm smažte kousky ryby z jedné strany 2 až 3 minuty, lehce je osolte, obraťte a smažte ještě minutu, přičemž je potřete trochou másla.
  5. Na talíře rozložte promíchaný salát, kousky ryby a přilejte trochu hráškové holandské omáčky. Další omáčku podávejte zvlášť.

PRIMA TIP: Holandská omáčka patří k těm možná složitějším, ale stojí za to její přípravu zvládnout, protože je neuvěřitelně jemná, jemně pikantní a hodí se k celé řadě věcí – tradičně se podává třeba ke ztraceným vejcím, ale hodí k jakékoliv jarní zelenině, třeba chřestu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty