Suroviny
- máslo 2 lžíce
- cibule, nakrájená 1 ks
- česnek, nasekaný 1 stroužek
- bílé zelí, nakrouhané 1/2 hlávky
- šťouchané brambory 2 hrnky
- pečená zelenina (např. dýně, mrkev, pastinák) 2 hrnky
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 velká hrst
- opečené jelito, nakrájené na silná kolečka 1 ks
- smažená vejce 4 ks
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
Čatní
- rostlinný olej 100 ml
- malé červené cibule, nakrájené na kostičky 2 ks
- jablka, nakrájená na kostičky 7 ks
- hrušky, nakrájené na kostičky 7 ks
- mletý hnědý cukr 250 g
- hnědý cukr krupice 250 g
- červený vinný ocet 200 ml
- mletý zázvor 2 lžíce
- mletý koriandr 1 lžíce
- mleté nové koření 1 lžíce
Postup přípravy
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při nízké teplotě máslo. Přidejte cibuli, česnek a smažte asi 10 minut, dokud lehce nezkaramelizují. Na pánev vsypte nakrouhané zelí a poduste asi 2–3 minuty. Přidejte šťouchané brambory, pečenou zeleninu, petržel, sůl, pepř a promíchejte. Smažte dalších 15–20 minut.
- Směs vždy přitlačte k pánvi, a když se začne přichytávat, tak ji promíchejte. Servírujte s volským okem, osmaženým jelitem a čatní.
- Hruškovo-jablečné čatní: Na silnostěnné pánvi rozehřejte při nízké teplotě olej, chvíli spolu smažte cibuli, jablka a hrušky, než cibule zesklovatí. Přidejte zbývající suroviny a duste, dokud vše nezměkne a nevyvaří se všechna tekutina.
- Dokud je čatní stále horké, dejte ho do zavařovaček a pevně uzavřete. Můžete jimi lehce klepnout o kuchyňský pult, abyste se zbavili případných vzduchových bublin. Pote sklenice postavte víkem dolů a nechte tak, dokud nevychladnou. Takto uzavřené vydrží zavařovačky 6 měsíců, otevřené v lednici 2 měsíce.
Bubble and squeak s hruškovo-jablečným čatní Zdroj: Vejce na 100 způsobů