Suroviny
- máslo 2 lžíce
- cibule (nakrájená) 1 ks
- česnek (nasekaný) 1 stroužek
- bílé zelí (nakrouhané) 1/2 hlávky
- brambory (šťouchané ) 2 hrnky
- zelenina (pečená,např. dýně, mrkev, pastinák) 2 hrnky
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 velká hrst
- jelito (opečené, nakrájené na silná kolečka) 1 ks
- vejce (smažená ) 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Čatní
- rostlinný olej 100 ml
- červená cibule (malé, nakrájené na kostičky) 2 ks
- jablka (nakrájená na kostičky) 7 ks
- hruška (nakrájené na kostičky) 7 ks
- hnědý cukr (mletý ) 250 g
- hnědý cukr (krupice) 250 g
- červený vinný ocet 200 ml
- mletý zázvor 2 lžíce
- koriandr (mletý ) 1 lžíce
- nové koření (mleté ) 1 lžíce
Postup přípravy
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při nízké teplotě máslo. Přidejte cibuli, česnek a smažte asi 10 minut, dokud lehce nezkaramelizují. Na pánev vsypte nakrouhané zelí a poduste asi 2–3 minuty. Přidejte šťouchané brambory, pečenou zeleninu, petržel, sůl, pepř a promíchejte. Smažte dalších 15–20 minut.
- Směs vždy přitlačte k pánvi, a když se začne přichytávat, tak ji promíchejte. Servírujte s volským okem, osmaženým jelitem a čatní.
- Hruškovo-jablečné čatní: Na silnostěnné pánvi rozehřejte při nízké teplotě olej, chvíli spolu smažte cibuli, jablka a hrušky, než cibule zesklovatí. Přidejte zbývající suroviny a duste, dokud vše nezměkne a nevyvaří se všechna tekutina.
- Dokud je čatní stále horké, dejte ho do zavařovaček a pevně uzavřete. Můžete jimi lehce klepnout o kuchyňský pult, abyste se zbavili případných vzduchových bublin. Pote sklenice postavte víkem dolů a nechte tak, dokud nevychladnou. Takto uzavřené vydrží zavařovačky 6 měsíců, otevřené v lednici 2 měsíce.
Bubble and squeak s hruškovo-jablečným čatní Zdroj: Vejce na 100 způsobů