Bubble and squeak s hruškovo-jablečným čatní

Moje hodnocení
3x

Klasickou anglickou snídaní je krom vajec a slaniny také „bubble and squeak“. Jedná se o výjimečný pokrm především proto, že v něm upotřebíte pečenou zeleninu od včerejší večeře a další zbytky. Smažené vejce tuto snídani posune ještě o třídu výš!

4 porce
60 minut
anglická

Suroviny

  • máslo 2 lžíce
  • cibule, nakrájená 1 ks
  • česnek, nasekaný 1 stroužek
  • bílé zelí, nakrouhané 1/2 hlávky
  • šťouchané brambory 2 hrnky
  • pečená zelenina (např. dýně, mrkev, pastinák) 2 hrnky
  • hladkolistá petržel, nasekaná 1 velká hrst
  • opečené jelito, nakrájené na silná kolečka 1 ks
  • smažená vejce 4 ks
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Čatní

  • rostlinný olej 100 ml
  • malé červené cibule, nakrájené na kostičky 2 ks
  • jablka, nakrájená na kostičky 7 ks
  • hrušky, nakrájené na kostičky 7 ks
  • mletý hnědý cukr 250 g
  • hnědý cukr krupice 250 g
  • červený vinný ocet 200 ml
  • mletý zázvor 2 lžíce
  • mletý koriandr 1 lžíce
  • mleté nové koření 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte při nízké teplotě máslo. Přidejte cibuli, česnek a smažte asi 10 minut, dokud lehce nezkaramelizují. Na pánev vsypte nakrouhané zelí a poduste asi 2–3 minuty. Přidejte šťouchané brambory, pečenou zeleninu, petržel, sůl, pepř a promíchejte. Smažte dalších 15–20 minut.
  2. Směs vždy přitlačte k pánvi, a když se začne přichytávat, tak ji promíchejte. Servírujte s volským okem, osmaženým jelitem a čatní.
  3. Hruškovo-jablečné čatní: Na silnostěnné pánvi rozehřejte při nízké teplotě olej, chvíli spolu smažte cibuli, jablka a hrušky, než cibule zesklovatí. Přidejte zbývající suroviny a duste, dokud vše nezměkne a nevyvaří se všechna tekutina.
  4. Dokud je čatní stále horké, dejte ho do zavařovaček a pevně uzavřete. Můžete jimi lehce klepnout o kuchyňský pult, abyste se zbavili případných vzduchových bublin. Pote sklenice postavte víkem dolů a nechte tak, dokud nevychladnou. Takto uzavřené vydrží zavařovačky 6 měsíců, otevřené v lednici 2 měsíce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty