Suroviny
- polohrubá mouka 500 g
- sušené droždí 1 sáček
- moučkový cukr 80 g + na poprášení
- máslo (rozpuštěné nebo olej) 60 g
- sůl 1 špetka
- žloutek 3 ks
- plnotučné mléko (teplé) cca 500 ml
- rum 2 lžíce
- rumové pralinky
- řepkový olej (na smažení)
Postup přípravy
- Mouku, droždí, cukr, máslo a sůl promíchejte v míse, přidejte žloutky a teplé mléko s rumem. Vypracujte vláčné těsto, poprašte ho moukou a v přikryté míse ho nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto přesuňte na pomoučněný vál a rozválejte ho na placku asi 1 cm vysokou. Tvořítkem nebo skleničkou vykrajujte kolečka o průměru asi 5 cm. Doprostřed postavte pralinku a přikryjte druhým kolečkem. V okrajích dobře spojte a stejným tvořítkem nebo skleničkou ještě zarovnejte okraje spojené koblihy. Na moukou poprášeném vále je nechte ještě dokynout.
- Koblihy smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje vrchní stranou dolů. Při smažení musejí koblihy plavat a nesmějí se dotýkat, kastrol proto nepřeplňujte. Hotové koblihy nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk, ještě teplé je pocukrujte a ihned podávejte.
Smažené moučníky mají velkou tradici. Vyzkoušejte třeba jednoduché boží milosti podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE