Suroviny
- vepřové maso 1 kg
- uzený vepřový bůček 300 g
- sádlo 4 PL
- hladká mouka 1 PL
- cibule 1
- červená paprika 1
- grilovací koření
- sůl
Zelí
- cibule 1
- sádlo 1 PL
- sterilované zelí 500 g
- bílé zelí 1/3 hlávky
- hladká mouka
- cukr
- kmín
- sůl
Houskové knedlíky
Postup přípravy
Maso
- Maso naklepeme, okořeníme a zabalíme do něj bůček (jako roládu), můžeme zavázat provázkem a necháme nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Poté ho na chvíli vyndáme z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.
- Na sporák si dáme pekáč, kde na mírném ohni restujeme na sádle nakrájenou na měsíčky cibuli dozlatova. Poté přidáme roládu a zprudka orestujeme. Takto připravenou roládu dáme do trouby na cca 1 hodinu při 150 °C a podléváme vodou. Hotové maso vyndáme na talíř a vzniklou šťávu zaprášíme moukou.
Zelí
- Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí bez láku s cukrem, kmínem a solí a dusíme cca 15 minut. Poté přidáme pokrájené čerstvé zelí a dusíme dalších 10–15 minut.
- Takto připravené zelí dochutíme dle svých představ a za stálého míchání zaprášíme moukou.
Knedlík
- Mouku dáme do mísy, kde vytvoříme důlek, nalijeme mléko, přidáme droždí, které zasypeme lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Přidáme vodu, na kostičky pokrájený rohlík, sůl, vejce.
- Vše smícháme dohromady a necháme 45 minut kynout. Po vykynutí vytvoříme 2 válečky, které dáme do vroucí vody a vaříme 10 minut, otočíme a vaříme dalších 10 minut. Hotové knedlíky vyndáme na vál a propícháme.
Autor receptu: Martin Pouzar