Suroviny
- espresso 200 ml
- žloutek 2
- cukr krupice 50 g
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- cukrářské piškoty 20
- kakaový prášek 2 PL
Postup
- Připravíme si espresso nebo silnou kávu, podle svých možností. Postačí i rozpustná. Smícháme ji s Amarettem a nalijeme do větší misky. Žloutky s cukrem smícháme v ohnivzdorné misce a šleháme ve vodní lázni.
- Když směs zesvětlá a zhoustne, máme hotovo. Sundáme misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchladíme ji, ať se žloutky nepřehřívají. Rozmícháme mascarpone a pomalu do něj přidáváme žloutkový krém.
- Pečlivě vyšleháme, aby se obě hmoty spojily. Ušleháme šlehačku a přimícháme ji k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažíme se zachovat vzduchové bublinky. Jde nám o lehký, nadýchaný krém.
- Nachystáme si hranatou misku nebo pekáček a můžeme se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčíme do kávy s Amarettem a skládáme je vedle sebe do pekáče. Když spotřebujeme polovinu piškotů, přelijeme je polovinou krému.
- Vyskládáme na něj druhou vrstvu namočených piškotů a přelijeme je zbylým krémem. Přes sítko poprášíme tiramisu kakaem a necháme v lednici alespoň tři hodiny chladit.
Autor receptu: Rudolf Pokorný
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!