Suroviny
- brambory 2 střední
- medvědí česnek 1 svazek
- zeleninový vývar 1 litr
- smetana 150 ml
- muškátový oříšek (mletý)
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
- chléb 4 krajíce
Postup přípravy
- Brambory nakrájejte na kostičky a vařte je ve vývaru nebo ve vodě s bujónem. Ochuťte solí, pepřem a mletým muškátovým oříškem. Než brambory úplně změknou, přidejte nakrájený medvědí česnek. Nakonec vmíchejte smetanu, nechte krátce provařit a polévku rozmixujte dohladka.
- Během vaření nakrájejte chleba na kostky a opražte nasucho nebo osmažte na kousku másla. Polévku podávejte s krutony nebo s krajíčkem chleba a ozdobte čerstvými nasekanými listy česneku.
Medvědí česnek se pomalu, ale jistě začíná stávat módní surovinou. A není divu, je to jeden z prvních poslů jara, který do našich jídelníčků vnáší čerstvou chuť a vůni. Navíc je vážně moc dobrý a dokonce i zdravý. Více si o medvědím česneku můžete přečíst v článku: