Suroviny
- dlouhozrnná rýže 1 šálek
- rajčata (jemně nasekaná) 2 ks
- cibule (větší, jemně nasekaná) 1 ks
- hladkolistá petržel (jemně posekaná) 1 hrnek
- máta (jemně posekaná) 1/2 šálku
- olivový olej 125 ml
- citronová šťáva 80 ml
- sůl 11/2 lžičky
- koření (BAHARAT) 2 lžičky
- červená paprika 6 ks
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- V kastrolu smíchejte rýži, rajčata, cibuli, bylinky, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a baharat. Přidejte 300 ml vody a promíchejte. Rychle přiveďte k varu, ztlumte plamen, přiklopte a vařte zhruba 12 minut, než se tekutina vsákne do rýže. Rýži vyklopte na tác a nechte vychladnout.
- Mezitím odkrojte paprikám vršky a nevyhazujte je. Odstraňte semínka a světlé membrány. Rozestavte je do pekáčku, raději těsněji k sobě, ať se nekácí.
- Naplňte papriky ochucenou rýží, přiklopte „víčka“. Pokapte olivovým olejem a mírně osolte. Nalijte do pekáčku asi 150 ml vody a strčte ho do trouby. Pečte 35 minut. Nejlíp chutnají vlažné.