Brambory
- brambory (malé) 1 kg
- mořská sůl (hrubá) 300 g
Mojo verde
- zelená paprika 1 ks
- zelené chilli papričky 1 ks
- rajčata (zelená, nemusí být) 2 ks
- hladkolistá petržel 1/2 svazku
- koriandr 1 svazek
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 100 ml
- limetková šťáva 2 lžíce
- cukr 1 špetka
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Mojo rojo
- červená paprika 2 ks
- červené chilli papričky 2 ks
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 ks
- rajský protlak 1 lžíce
- olivový olej 100 ml
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- sůl
Tento pokrm má svůj původ v kanárské kuchyni, kde se k přípravě vrásčitých brambor tradičně používá mořská voda. Že nemáte na dosah oceán? Pak si můžete pomoci velkým množstvím mořské soli. A než se brambory uvaří, připravte obě omáčky k namáčení.
Nebojte se: co zní jako spousta práce, se ve skutečnosti připraví velmi rychle. Usnadněte si práci a připravte mojo s pomocí výkonného mixéru, s kterým přípravu mojo omáček zvládnete během chvilky.
Postup přípravy
- Malé brambory důkladně omyjte a vložte je do nerezového hrnce s mořskou solí. Hrnec naplňte vodou, dokud nebudou brambory ponořené. Vařte odkryté na mírném ohni asi 20 minut.
- Na mojo verde omyjte papriku a chilli papričku a rozkrojte je na polovinu. Odstraňte stopku a jádřinec. Nakrájejte na čtvrtiny. Rajčata omyjte. Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. Odřízněte silné stonky koriandru a petržele a zbylou zeleninu nasekejte nahrubo.
- Rozpalte litinovou pánev a vložte do ní papriky a chilli papričku slupkou dolů. Přidejte rajčata v celku a opékejte je asi 5 minut nasucho bez oleje.
- Všechny přísady na mojo verde vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na jemné pyré. Omáčku přelijte do mísy. Vyčistěte mixér.
- Pro přípravu mojo rojo omyjte papriku a chilli papričku a odstraňte stopku. Obě papriky rozkrojte napůl a odstraňte semínka. Oloupejte stroužky česneku a cibuli a nakrájejte je na poloviny.
- Rozehřejte litinovou pánev a vložte papriky a chilli papričku slupkou dolů na pánev bez oleje. Přidejte česnek a cibuli rovněž řeznou stranou. Zeleninu opékejte asi 5 minut.
- Všechny ingredience na mojo rojo vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na jemné pyré. Omáčku přelijte do mísy.
- Brambory sceďte a nechte okapat. Vraťte je v hrnci na sporák a nechte je na mírném ohni asi 15 minut vařit (nasucho). Občas hrncem zatřeste. Brambory se při odpařování mírně zvrásní a nakonec by měly být po celém obvodu pokryté jemnou slanou krustou.
- Papas arrugadas podávejte s mojo verde a mojo rojo. Malé brambory je nejlepší rozlomit prsty a namočit je do mojo.
Vyzkoušejte i tradiční recept na zapečené francouzské brambory podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE