Papas arrugadas – kanárské vrásčité brambůrky s omáčkami mojo rojo a mojo verde

Moje hodnocení
2x

Pokud jste někdy byli na Kanárských ostrovech, museli jste na tuhle místní specialitu narazit. Malé brambůrky s lehce svraštělou slupkou obalenou solnou krustou zde vaří v každé restauraci. Podávají se k nim dvě různé paprikové omáčky – červená mojo rojo a zelená mojo verde. Příprava je velmi jednoduchá a tyhle kanárské brambory určitě ozdobí i každou zahradní párty v našich končinách.

4 porce
60 minut
španělská

Brambory

Mojo verde

Mojo rojo

Tento pokrm má svůj původ v kanárské kuchyni, kde se k přípravě vrásčitých brambor tradičně používá mořská voda. Že nemáte na dosah oceán? Pak si můžete pomoci velkým množstvím mořské soli. A než se brambory uvaří, připravte obě omáčky k namáčení.

Nebojte se: co zní jako spousta práce, se ve skutečnosti připraví velmi rychle. Usnadněte si práci a připravte mojo s pomocí výkonného mixéru, s kterým přípravu mojo omáček zvládnete během chvilky.

Postup přípravy

  1. Malé brambory důkladně omyjte a vložte je do nerezového hrnce s mořskou solí. Hrnec naplňte vodou, dokud nebudou brambory ponořené. Vařte odkryté na mírném ohni asi 20 minut.
  2. Na mojo verde omyjte papriku a chilli papričku a rozkrojte je na polovinu. Odstraňte stopku a jádřinec. Nakrájejte na čtvrtiny. Rajčata omyjte. Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. Odřízněte silné stonky koriandru a petržele a zbylou zeleninu nasekejte nahrubo.
  3. Rozpalte litinovou pánev a vložte do ní papriky a chilli papričku slupkou dolů. Přidejte rajčata v celku a opékejte je asi 5 minut nasucho bez oleje.
  4. Všechny přísady na mojo verde vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na jemné pyré. Omáčku přelijte do mísy. Vyčistěte mixér.
  5. Pro přípravu mojo rojo omyjte papriku a chilli papričku a odstraňte stopku. Obě papriky rozkrojte napůl a odstraňte semínka. Oloupejte stroužky česneku a cibuli a nakrájejte je na poloviny.
  6. Rozehřejte litinovou pánev a vložte papriky a chilli papričku slupkou dolů na pánev bez oleje. Přidejte česnek a cibuli rovněž řeznou stranou. Zeleninu opékejte asi 5 minut.
  7. Všechny ingredience na mojo rojo vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na jemné pyré. Omáčku přelijte do mísy.
  8. Brambory sceďte a nechte okapat. Vraťte je v hrnci na sporák a nechte je na mírném ohni asi 15 minut vařit (nasucho). Občas hrncem zatřeste. Brambory se při odpařování mírně zvrásní a nakonec by měly být po celém obvodu pokryté jemnou slanou krustou.
  9. Papas arrugadas podávejte s mojo verde a mojo rojo. Malé brambory je nejlepší rozlomit prsty a namočit je do mojo.

Vyzkoušejte i tradiční recept na zapečené francouzské brambory podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty