Suroviny
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 600 ml
- velká vejce 4 ks
- vyzrálý čedar, nastrouhaný 60 g
- měkčí plísňový sýr nebo sýr s modrou plísní (Jamie používá stilton) 60 g
- špenátové lístky, propláchnuté a osušené 2 velké hrsti
- čerstvá chilli paprička, zbavená semínek a nadrobno nakrájená 1 ks
- sušená rajčata v oleji, scezená a nahrubo nakrájená 140 g
- uvařené špagety 400 g (v suchém stavu)
- Máslo 1 hrudka
- čerstvá šalvěj, jen lístky několik snítek
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké míse prošlehejte smetanu s vejci s pořádnou špetkou soli a pepře. Přidejte nastrouhaný čedar a většinu pikantního sýra, špenát, chilli papričku, rajčata a uvařené špagety. Zlehka vše promíchejte.
- Máslo rozehřejte v ohnivzdorné kulaté formě a tou zakružte, aby se rozlilo po dně. Opatrně vlijte špagetovou směs a formou potřeste, aby se rovnoměrně usadila. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až začne koláč na povrchu zlátnout. V téhle chvíli ho vyndejte z trouby a na povrchu vytvořte obrácenou lžící prohlubně, do kterých dejte nakrájené lístky šalvěje, promíchané s trochou oleje, a kousky zbylého pikantního sýra.
- Vraťte do trouby a pečte ještě asi 10 minut, až bude koláč na povrchu křupavý. Nechte ho pár minut odpočívat a pak krájejte na řezy. Je skvělý s nějakým zeleným salátem.
- PRIMA TIP: S výběrem sýrů si můžete pohrát. Základem je dobře rozpustný tvrdý sýr – ideálně čedar, ale lze použít i goudu nebo ementál. A pro výraznou chuť zvolte jako druhý sýr nějaký hodně "voňavý" nebo pikantní. Hodí se brie, camembert, ale i kozí sýr. Patrioti můžou vyzkoušet netradičně využít olomoucké tvarůžky :)