Utíkající pěna při vaření může být frustrující a časově náročná záležitost, která zaneřádí celý sporák. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který pomůže omezit vytékání vody z hrnce a udržet vaši kuchyni v čistotě. Stačí si na pomoc vzít trochu oleje.
Zapomeňte na utíkající pěnu z hrnce. Zkuste účinný trik s olejem
Když vám při vaření začne stoupat pěna a hrozí, že se přelije přes okraj hrnce, vyzkoušejte následující kuchyňský trik s olejem.
Pro vaření vybírejte takový hrnec, aby v něm zbyl vyšší volný okraj. Takový hrnec poskytuje dostatečný prostor pro stoupající pěnu. Až přidáte studenou vodu do hrnce a ten umístíte na varnou desku, vezměte mašlovačku a olej. Na mašlovačku kápněte trochu oleje a potřete okraj hrnce s vodou z vnitřní strany. Stejně jako mašlovačka vám poslouží i kousek papírové utěrky.
Když je hrnec potřený, začněte vařit vodu, přihoďte potřebné ingredience a nechte je v hrnci vařit. Ve chvíli, kdy vzniklá horká pěna narazí na olej, přestane postupovat vzhůru.
Tento trik určitě stojí za vyzkoušení, zejména při vaření ingrediencí s vysokou tendencí k pěnění, jako jsou rýže, těstoviny nebo luštěniny. Nicméně i přesto se může stát, že při vyšším zvoleném stupni na varné desce se začne voda z hrnce vylévat. V takovém případě obsah hrnce občas promíchněte a stáhněte hořák na nižší stupeň.
Vaše kuchyň bude čistější a vy se budete moci soustředit na to, co je opravdu důležité - na váš výsledný gastronomický počin.
Zdroj: tyla
Vyzkoušejte tento trik, až budete příště vařit třeba čočku na kyselo podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima