Chtěli byste si dát nefalšovanou pizzu jako z Neapole? Nebo ozvláštnit jídelníček rostlinnými dobrotami? Můžete! A stejně tak pro vás máme další dobrou zprávu – chystá se start další sezony farmářských trhů. To všechno najdete v dnešním Mixéru.
Mixér: neapolská pizza v Praze, veggie challenge nebo zahájení farmářských trhů
Neapolská pizza v restauraci Rossopomodoro
Snad každý, kdo někdy jedl pravou neapolskou pizzu, nenávratně propadl jejímu kouzlu. Neapolská pizza se totiž od ostatních variant liší nejen ingrediencemi, ale i způsobem přípravy a pečením, což je znát na výsledné, neodolatelné chuti. Autentický zážitek ze setkání s nefalšovanou neapolskou pizzou je dostupný i v Praze – ve vyhlášené italské restauraci Rossopomodoro, která sídlí na Vinohradech v Krkonošské ulici.
„Zatímco klasická pizza, jak ji známe v mnoha zemích, má obvykle silnější a hutnější těsto, neapolská pizza se vyznačuje tenkým, jemným a lehce nadýchaným těstem. Právě těsto je jedním z jejích tajemství – kyne dlouho, často 24 až 48 hodin, což mu dává správnou texturu, lehkost, jemnost a chutnost. Důležitým rozdílem je také to, že neapolská pizza není přetížená ingrediencemi, tradičně je připravována jednoduše, jen s několika kvalitními ingrediencemi, jako jsou čerstvá rajčata San Marzano, mozzarella di Bufala a extra panenský olivový olej,“ vysvětluje Alberto Lagorio, majitel Rossopomodoro.
Neapolskou pizzu je nejlepší jíst rukama, přesně tak to doporučují i v pražské restauraci Rossopomodoro. „Díky tenkému těstu je neapolská pizza snadno složitelná, což umožňuje pohodlné držení při jejím konzumování a náležité vychutnání. V každém soustu pak ucítíte nejen chuť kvalitních surovin, které dovážíme přímo z Neapole a okolí Vesuvu, ale i kouzlo tradice a vášeň, s níž vše v Rossopomodoro připravujeme,“ potvrzuje zdejší pizzař Andrea Carbone.
Vyzkoušejte Veggie Challenge s rostlinnými alternativami z Burger Kingu
Zimní měsíce jsou ideální chvílí dopřát tělu i mysli svěží očistu, která vás nakopne. A proč nezačít právě u svého jídelníčku? Během 30denní výzvy Veggie Challenge můžete vyměnit těžká jídla za rostlinné alternativy, které překvapí chutí, dodají tělu energii a udělají dobře nejen vám, ale i planetě. V řetězci Burger King, který výzvu pořádanou organizací ProVeg podporuje, můžete sáhnout hned po 8 rostlinných alternativách a vychutnat si tak své oblíbené burgery bez omezování se.
Burger King má mezi řetězci s rychlým občerstvením nejširší nabídku plant-based produktů. Ta zahrnuje například ikonický Plant-Based Whopper, lahodný Plant-Based Cheeseburger a pro milovníky kuřecích kousků nechybí ani šťavnaté Plant-Based Nugetky. „Dlouhodobě sledujeme, že zájem o rostlinné alternativy roste. Potvrzuje to i náš loňský průzkum, podle kterého až třetina Čechů uvažuje o omezení masa. Na měnící se trendy na světové i tuzemské úrovni se snažíme vždy reagovat. Chceme našim zákazníkům ukázat, že burger může chutnat skvěle i bez masa. Oceňujeme iniciativy, jako je Veggie Challenge od ProVeg, které pomáhají šířit osvětu o rozmanitosti rostlinné stravy,“ uvádí Filip Vostrý, marketingový manažer společnosti Burger King.
Z průzkumu Burger Kingu dále vyplynulo, že 77 % Čechů neoblomně upřednostňuje masité pokrmy, ale 18 % populace je otevřeno flexitariánské stravě, která kombinuje převážně rostlinné jídlo s občasnou konzumací masa. Tento přístup, na rozdíl od dobře známého vegetariánství a veganství, zůstává mezi veřejností méně rozšířený, což naznačuje prostor pro další osvětu a změnu stravovacích zvyklostí. „Je zřejmé, že přechod na rostlinnější jídelníček není jen krátkodobým trendem, ale skutečnou celospolečenskou změnou. Zájem o flexitariánství stále roste – podle agentury FMCG Gurus až 25 % Čechů a Češek cíleně omezuje konzumaci živočišných produktů. Současně se rychle rozšiřuje nabídka rostlinných alternativ na trhu. Veggie Challenge je skvělá příležitost, jak jednoduše vyzkoušet rostlinnou stravu a přispět k pozitivní změně,“ říká Tereza Trávníčková, manažerka Veggie Challenge z organizace ProVeg Česko, která výzvu organizuje.
Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň zahajují novou sezonu
Prvním pražským farmářským trhem pod širým nebem, který v letošním roce přivítal zákazníky už v polovině ledna, byl Heřmaňák. Ten je otevřen pravidelně každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7. V sobotu 1. února se k němu přidají hned dva další – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.
Náplavka slaví 16. narozeniny
Vůbec poprvé se na Rašínově nábřeží konal farmářský trh už před 16 lety. Málokdo tehdy věřil, že se náplavku podaří oživit. „Pokusy realizovat na Rašínově nábřeží trhy už v minulosti proběhly, ale zkrachovaly. Na úplném začátku váhali i farmáři, někdy jsme je museli přesvědčovat. My jsme ale našemu konceptu pevně věřili. Z 28 prodejců na prvním trhu na náplavce se trh postupně rozrostl na pravidelných 90 až 100 stánků, které každou sobotu od února do prosince mezi 8. a 14. hodinou nabízejí farmářské produkty. Letos své zboží nabídnou na levém vltavském břehu zákazníkům poprvé 1. února. Nebudou chybět poctivě a ručně dělané salámy a klobásky, řemeslné paštiky a nakládané maso. Pokud nebude mrznout, tak budou k dostání i čerstvé ryby. Ke koupi bude i slané a sladké pečivo, koření a mnoho dalších dobrot a pochutin,“ popsal Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který farmářský trh Náplavka založil a provozuje.
Sousedská Kubáň
Na Kubánském náměstí v Praze 10 se farmářské trhy konají od roku 2010. Jejich prvním provozovatelem byl zapsaný spolek Archetyp, který zde ale působil jen dvě sezony, poté si organizaci trhů vzala na starosti akciová společnost radnice Prahy 10. Po dlouhodobé nespokojenosti s vedením tržiště se spolek Archetyp po osmileté pauze znovu do Vršovic vrátil. „I v letošní sezoně, která na Kubáni odstartuje 1. února, se budeme snažit rozšiřovat sortiment trhu. První trh letošního roku zahájíme sousedským opékáním kvalitních špekáčků na otevřeném ohni. Opékací dráty zákazníkům na místě zapůjčíme, špekáčky, chléb, hořčici a kečup zajistíme. Na Kubáni bude k dostání čerstvé mléko, jogurty, uzeniny, maso, na místě budou pekaři, rybí gril a mnoho dalšího. Během dvou únorových sobot 8. a 22. pak proběhnou na trhu zabijačkové hody,“ řekl Jiří Sedláček.
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ
redaktorka FTV Prima