Bulgogi
- sójová omáčka 1 lžíce
- třtinový cukr 15 g
- chilli pasta (gojuchang nebo sriracha) 1/2 lžičky
- sezamový olej 15 g
- česnek 2 storužky
- hruška (nashi) 40 g
- sečuánský pepř 1/2 lžičky
- řepkový olej 2 lžíce
- mleté maso (rostlinné, např. Good Calories)) 200 g
Korejský okurkový salát
- okurka (salátová) 1 ks
- sůl
- sójová omáčka 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- chilli olej 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- sezamová semínka 1 lžíce
Možné přílohy
Postup přípravy
- V misce smíchejte sójovou omáčku, třtinový cukr, chilli pastu, sezamový olej, prolisovaný česnek, nastrouhanou (nashi) hrušku a namletý sečuánský pepř.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte dozlatova rostlinné mleté maso. Když je křupavé, přilijte marinádu a všechno spolu 5 minut vařte, aby se chutě Bulgogi spojily.
- Mezitím nakrájejte okurku na menší hranolky a pořádně osolte. Nechte je 15 minut odstát, aby pustily šťávu. Následně je dobře osušte a zalijte sójovou omáčkou, sezamovým olejem, chilli olejem, prolisovaným česnekem a posypte sezamovým semínkem.
- Hotové Bulgogi podávejte s jasmínovou rýži, okurkami na korejský způsob a další zeleninou dle vaší chuti. Nikoleta Kováčová doporučuje brokolici vařenou na páře, avokádo, ředkvičky a limetku na zakápnutí.
Bulgogi Bowl veganská verze korejské rýžové misky s mletým masem Zdroj: Nikoleta Kováčová pro Good Calories
Ke korejskému jídlu báječně pasuje i nakládané kimchi