Mixér: chobotnice, pivní akce, dýňová sezóna a další zajímavé novinky z gastra

V dnešním říjnovém Mixéru se opravdu urodilo! Máme pro vás několik tipů na speciální akce plné chobotnic, piva i ryb. A stejně tak nezapomínáme na to, že podzim se nese ve znamení dýně. Tím to ale zdaleka nekončí, pročtěte si náš dnešní článek!

Chobotnice v hlavní roli v Bruxxu

Říjen v Bruxxu bude patřit chobotnicím. Oblíbená akce bude letos trvat od 8. do 14. října a na hosty čeká pestrá nabídka v podobě pěti hlavních jídel, dvou originálních předkrmů a sladké sýrové tečky. Všechno v režii šéfkuchaře Oldřicha Matouška, který si s jednotlivými recepty opravdu vyhrál.

Mezi předkrmy najdete risotto s grilovanou chobotnicí, doplněné o tenký plátek mortadely vypečený dokřupava, nebo klobásku z nasekané chobotnice s domácí kimchi majonézou a strouhaným foie gras. Právě tato kombinace vznikla díky synovi šéfkuchaře. „Recept s kimchi majonézou mě napadl poté, co mi syn volal z cest po Koreji a vyprávěl, co tam všechno ochutnal. Zaujalo mě to natolik, že jsem si to hned poznamenal. A tak se zrodila naše chobotnicová klobáska s kimchi, zelím a foie gras,“ říká šéfkuchař Bruxxu Oldřich Matoušek.

V hlavních chodech se chobotnice potkává se šneky, černým kořenem, červenou rýží z Camargue nebo ragú z morku, hub a hrášku. Matoušek při vymýšlení menu čerpá inspiraci i z vlastní zahrady. „Morek je podle mě opomíjená delikatesa. Spojil jsem ho s chobotnicí a květákem, a navrch přidal emulzi z jasmínových květů. Ty, když jsem si nakládal, tak jsem si vzpomněl na jasmínový keř, který jsem kdysi měl na zahradě.“

Na závěr nechybí překvapivá tečka – rozpečený sýr Brie de Meaux s krémem z bourbon vanilky. Podle šéfkuchaře ideální tečka pro každého, kdo má rád sýry.

Pivovar Matuška pořádá Broumyfest 2025

Pivní festival Broumyfest je lehce nadsazenou odpovědí Pivovaru Matuška na Oktoberfest. Druhý ročník lokální pivní slavnosti láká 11. října do vsi Broumy nejen na pivo nalévané z dřevěných sudů do tupláků a různorodou hudební produkci, ale také na netradiční tuňákovou „zabijačku” a občerstvení z čerstvého rybího masa.

„V Praze máme Automat, ale v Broumech to všechno vzniklo a Pivovar tu funguje od svého vzniku. Proto nám přijde důležité vracet něco zpátky a naši verzi Oktoberfestu uspořádat právě tady,” vysvětluje vznik spolumajitel pivovaru a jeden z iniciátorů akce Adam Matuška. Letošní ročník proběhne v prostorech Pivovaru Matuška v sobotu 11. října od 12 do 22 hodin. Co se chystá? 

Pivo

Stejně jako na Oktoberfestu se bude pivo nalévat nikoliv do půllitrů, ale rovnou do tupláků. „Tradiční atmosféru pivního festivalu podtrhnou dřevěné pivní sudy vyráběné tradičním historickým způsobem zapůjčené od Plzeňského Prazdroje, ze kterých se bude pivo vylévat samospádem, takže tak, jak se to dělalo před 150 lety. Budete moct ochutnat 5 druhů našich spodně kvašených piv, konkrétně Märzen, Desítka, Dvanáctka, Wet hop a Svatováclavské,” láká Adam Matuška.

Jídlo

Oktoberfest po česku? Spíš po Matuškovsku. Koho jiného by napadlo na pivní akci místo grilovaného prasete nebo stánku s hamburgery připravit bourání dvou šedesátikilových tuňáků, kteří se budou porcovat „od čumáčku po ocásek“ přímo na místě? „Tuňáky ulovili v Indickém oceánu místní rybáři metodou na udici, která je šetrnější, snižuje stres ryby a tím i obsah histaminu v mase. Tento tradiční a udržitelný způsob rybolovu je kvalitnější alternativou k masovým vlečným sítím,“ vysvětluje Michal Pravda, kreativní šéfkuchař, který se zároveň postaral o vytvoření menu.

Jídlo bude servírované tak, aby co nejvíc vynikla chuť masa a zároveň se maximálně využila celá ryba. Bude se podávat miso polévka s tuňákem a tofu, sashimi – syrové rybí maso se sójovou omáčkou, sushi ve variantě nigiri, dva druhy tataráku, steak z tuňáka s demi glace z kostí, rýží a salátem a tuňák v tempuře.

Hudba

Na akci budou tři vyhřívané stany a s nimi tři různé atmosféry. V prvním se o hudební doprovod postará harmonikář, ve druhém bude místní kapela vyhrávat klasické šlágry včetně songů Míši Tučného a v posledním bude se svou produkcí DJ, kterého můžete znát třeba od Dvou Kohoutů.

„Když jsme letos s naším pivem Broumy vyhráli World Beer Cup, nejprestižnější světové ocenění, jeli jsme domů do Broum a uspořádali tu sousedskou slavnost, kde jsme čepovali Broumy – oficiálně nejlepší pivo ve své kategorii na světě. Lokální akce máme prostě rádi. Tentokrát lákáme i přespolní. Zabijačka tuňáků, pivo z tupláků, vyhřívané stany s různorodou hudební produkcí a atmosférou – to za výlet na Křivoklátsko za každého počasí stojí. Tak přijeďte a užijte si broumský Oktoberfest,” zve Adam Matuška na Broumyfest 2025.

Dýňová sezóna v CrossCafe

Užijte si naplno podzimní atmosféru s oblíbenými specialitami, které zahřejí i osvěží. CrossCafe představuje domácí dýňové dobroty, které vás dostanou vůní i chutí. Nabídka platí do 31. října nebo do vyprodání zásob. 

Pumpkin Spice Latte

Oblíbená podzimní stálice, bez které si lze chladnější dny jen těžko představit. Espresso, našlehané mléko, které je ochuceno voňavým dýňovým sirupem vyráběným podle vlastní receptury CrossCafe. Navrch šlehačka a špetka skořice – dokonalá podzimní harmonie. 

Pumpkin Spice Iced Latte

Ledová verze populární klasiky, která vás osvěží, ale neztratí nic z podzimní chuti. Espresso, studené mléko, led a domácí dýňový sirup CrossCafe doplněný o šlehačku a skořici. 

Pumpkin Spice Syrup

Chcete si podzimní náladu navodit také doma a připravit si kávu sami? Pořiďte si Pumpkin Spice Syrup, příjemně aromatický a lehce kořeněný sirup, který v CrossCafe vyvinuli speciálně pro přípravu ikonického Pumpkin Spice Latte. Můžete ho použít pro přípravu horké i ledové varianty.

Dýňový dort

Ke kávě patří dezert. Pro tu pravou podzimní atmosféru CrossCafe představuje svůj dýňový dort z vláčného korpusu z pečené dýně, voňavého koření a jemného krému ze smetany, mascarpone a termizovaného sýra. To vše korunuje poleva ze slaného karamelu.

Dýňový chlebíček 

Pokud rádi mlsáte i doma, vyzkoušejte sladký chlebíček z vláčného těsta z pečené dýně a voňavého koření, který je ozdobený cukrovou polevou s citrónem a posypaný dýňovými semínky. Zakoupíte ho v prodejních koutcích ve všech kavárnách CrossCafe ve 150 g vaničce.

Chlebík s dýňovou pomazánkou

Patříte-li spíše mezi fanoušky slanějších svačinek, vyzkoušejte tento řemeslný pšenično-žitný chléb připravený přímo v CrossCafe pekárně. Je namazaný dýňovou pomazánkou, obložený pečenými rajčaty a posypaný balkánským sýrem s dýňovými semínkami. 

Dýňový krém se zázvorem

V podzimních plískanicích nejvíce zahřeje vydatná polévka. Ta krémová od CrossCafe z pečené dýně obsahuje smetanu a trošku másla a je ozdobená dýňovými semínky a pár kapkami dýňového oleje. 

Noky s omáčkou z pečené dýně

Během chladných podzimních dnů přijde vhod teplý a sytý oběd. Vyzkoušejte vláčné bramborové noky v krémové omáčce z pečené dýně. Jde o chuťově bohatý a výživově vyvážený pokrm doplněný sýrem Grana Padano a křupavým mixem dýňových semínek a oříšků. Ocení jej i milovníci vegetariánské kuchyně. 

Too Good To Go pokračuje v expanzi do dalších českých měst, posiluje v Brně i Plzni

Too Good To Go, společnost se sociálním dopadem a největší světové tržiště pro hospodaření s přebytky potravin, v Česku i nadále rozšiřuje svou působnost. Kromě Prahy nyní zaznamenává růst také v Brně a v Plzni, kde uživatelé doposud dohromady zachránili přes 2 000 Dobrovaků z více než 110 partnerských podniků. Too Good To Go dále pokračuje ve své misi a plánuje postupně expandovat i do dalších regionů. 

Dle průzkumu Too Good To Go a výzkumné agentury STEM/MARK (2024) se 87 % Čechů staví proti plýtvání potravinami a celých 90 % souhlasí s tím, že by podniky měly nabízet zbylé potraviny na konci dne za lepší ceny, aby se zamezilo jejich vyhození. Too Good To Go aktivně bojuje proti zbytečnému vyhazování stále dobrého jídla a i nadále rozšiřuje svou partnerskou síť. V současné době zaznamenává výrazný růst kromě Prahy také v Brně a Plzni. 

V Brně začala Too Good To Go fungovat v červenci tohoto roku a uživatelé si zde mohou vybírat už z více než 70 lokálních podniků z řad pekáren a kaváren, restaurací či obchodů. Mezi nejoblíbenější podniky zde patří IKEA, ORLEN, Costa Coffee, Foodora Market, L’Osteria, Lokal Bakers či Wokin. Uživatelé z nich doposud zachránili více než 1 500 Dobrovaků (balíčků s přebytky potravin). 

Díky rostoucímu zájmu ze strany podniků i uživatelů se Too Good To Go v srpnu 2025 rozšířila také do Plzně. Tam prozatím spolupracuje s více než 40 podniky, jako je Foodora Market, Žabka, Trdlokafe, Ganesh či Wok & Sushi. Z těch uživatelé zachránili již více než 500 Dobrovaků. 

Bistro U Býka v Hybernské v centru Prahy představuje nové menu

Moderní československé Bistro U Býka vzniklo s jasným cílem – nabídnout lidem kvalitní, poctivé jídlo bez zbytečného čekání, a to v příjemném prostředí v centru Prahy. Tuto ambici rok a půl po otevření bezezbytku naplňuje, teď navíc potěší zákazníky novým menu v teplém pultu. Na své si přijde každý – od milovníků tradičních pokrmů přes fanoušky vydatných příloh až po ty, kteří dávají přednost lehčím nebo bezmasým alternativám.

V Bistru U Býka věříme, že kvalitní jídlo začíná u kvalitních surovin. Proto všechny masové speciality připravujeme podle tradičních receptur z čerstvého slovenského masa pocházejícího přímo z vlastní produkce společnosti Tauris, která na Slovensku reprezentuje špičku potravinářského segmentu. Díky tomu vám můžeme nabídnout poctivé chutě, na kterých si zakládaly už naše babičky. Menu plánujeme postupně rozšiřovat také o pokrmy z hovězího masa a zvěřiny,” říká manažerka Bistra U Býka Eva Novosadová. 

Součástí nového menu jsou špekové knedlíky se zelím, pečená kachna s červeným zelím a domácími knedlíky, jemné rizoto se sýrem, tradiční šunkofleky, pečené kuře s rýží, šťavnatá pečená krkovice s fazolovými lusky a bramborem, poctivý steak s pečenou zeleninou a bramborem. Pro vegetariány je tady čočka na kyselo s vařenými bramborami a na závěr sladká tečka – ovocné knedlíky. 

Bistro U Býka je důkazem, že rychlé stravování nemusí znamenat kompromis v kvalitě. Naopak – přináší hostům možnost užít si poctivou domácí kuchyni i během hektického dne.

Růžový říjen v hotelu Mandarin Oriental Prague nabídne speciální koktejl i masáže

Říjen je tradičně měsícem boje proti rakovině prsu, listopad zase upozorňuje na prevenci mužských onkologických onemocnění. Hotel Mandarin Oriental Prague se i letos zapojuje do tohoto důležitého tématu a svým hostům představuje nejen speciální procedury zaměřené na péči o duši i tělo, ale také možnost prostřednictvím speciálního nealkoholického koktejlu podpořit nadační fond Pink Bubble.

Nealko koktejl, který pomáhá

Na podporu Cancer Awareness Month připravil Mandarin Oriental Prague speciální nealkoholický koktejl Pink Bubble, který si hosté mohou vychutnat v hotelovém baru za cenu 250 korun. Lehký, osvěžující a plný vitamínů, spojuje jemnou sladkost jahod s výraznou svěžestí limetky. Každá sklenička potěší nejen chuťové pohárky, ale i radost z dobré věci. Část z výtěžku totiž zamíří nadačnímu fondu Pink Bubble. Ten v roce 2012 založila Martina Šmuková a postupem času se etabloval jako významný subjekt v oblasti podpory mladých onkologických pacientů. 

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů