Čokoláda jako sladká hrdinka. Funguje jako prevence nemocí, posiluje srdce a zlepšuje náladu
Čokoláda a její zdravotní benefity
Zdroj: iStock
Čokoláda a její zdravotní benefity
Zdroj:
iStock
Možná jste už slyšeli, že čokoláda má na lidské zdraví pozitivní vliv. Pokud ji konzumujeme s mírou, je skvělým a příjemným doplňkem zdravého životního stylu. Pomůže s náladou a umí posílit srdce. Podívejte se, jak může vaše oblíbená pochoutka přispět k vašemu zdraví.
Čokoláda je celosvětově asi nejoblíbenější sladkou pochoutkou. Je těžké se jí vyhnout. Bonboniéry jsou fantastickými svátečními dárky, tabulkové čokolády jsou oblíbenou zásobárnou energie pro tělo i unavenou mysl, a kdo je schopný odolat čokoládovému krému, zmrzlině nebo dortu, jako by neznal chuťovou nirvánu.
Dobrou zprávou je, že hořká čokoláda vyrobená z kvalitních kakaových bobů – nikoli čokoláda mléčná nebo bílá – je nabitá živinami a je pro vás vlastně zdravotně přínosná. Čím je tabulka tmavší, tím lepší.
Upečte si odlehčené Míša řezy s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Výzkum na Harvard School of Public Health uvedl, že čokolády s obsahem kakaa nad nad 70 % mají největší množství výhod. Podle vědců je čokoláda bohatá na vlákninu, železo, měď, hořčík, draslík, zinek a další důležité minerály. Také obsahuje rozpustnou vlákninu a tukový profil se skládá převážně z nasycených a mononenasycených tuků. Čokoláda je dokonce tak přínosná, že americké ministerstvo zemědělství doporučuje hořkou čokoládu jako pochoutku po večeři.
Hořká čokoláda může hrát roli při zlepšování zdravotního stavu srdce. Studie EPIC-Norfolk ve Spojeném království zjistila, že lidé, kteří jedli hořkou čokoládu každý den, měli nižší riziko srdečních chorob a mrtvice. Čokoláda obsahuje flavonoidy, které pomáhají udržovat zdravou srdeční činnost.
Kakao a hořká čokoláda obsahují širokou škálu antioxidantů, které se dají srovnat s množstvím v borůvkách a jiných superpotravinách. Antioxidanty poškozují nežádoucí buňky a pomáhají chránit vaše tělo před zánětem způsobeným artritidou nebo zraněními a nemocemi, jako je rakovina.
Nízký cholesterol
Bylo zjištěno, že hořká čokoláda významně snižuje špatný cholesterol a zvyšuje ten dobrý. Snížením cholesterolu oddalujete riziko srdečních onemocnění. Přidání hořké čokolády do vaší ranní ovesné kaše vám tak poskytne velkou podporu při boji s cholesterolem.
Vyzkoušejte recept na výborné brownies s čokoládou
Bioaktivní sloučeniny v hořké čokoládě mohou být pro vaši pokožku velmi prospěšné. Je to proto, že flavanoly pomáhají chránit před sluncem, zlepšují průtok krve a zvyšují úroveň hydratace.
Regulace cukru
Jíst čokoládu nevypadá jako nejlepší způsob prevence cukrovky, ale hořká čokoláda opravdu může cukr v krvi uklidnit. Studie z roku 2017 ukázala, že flavonoidy v hořké čokoládě snižují oxidační stres a zlepšují citlivost těla na inzulin, který se vyskytuje u diabetu 2. typu. Snižuje se tak údajně i riziko nákazy tímto onemocněním.