Možná jste už slyšeli, že čokoláda má na lidské zdraví pozitivní vliv. Pokud ji konzumujeme s mírou, je skvělým a příjemným doplňkem zdravého životního stylu. Pomůže s náladou a umí posílit srdce. Podívejte se, jak může vaše oblíbená pochoutka přispět k vašemu zdraví.
Čokoláda jako sladká hrdinka. Funguje jako prevence nemocí, posiluje srdce a zlepšuje náladu
Čokoláda je celosvětově asi nejoblíbenější sladkou pochoutkou. Je těžké se jí vyhnout. Bonboniéry jsou fantastickými svátečními dárky, tabulkové čokolády jsou oblíbenou zásobárnou energie pro tělo i unavenou mysl, a kdo je schopný odolat čokoládovému krému, zmrzlině nebo dortu, jako by neznal chuťovou nirvánu.
Dobrou zprávou je, že hořká čokoláda vyrobená z kvalitních kakaových bobů – nikoli čokoláda mléčná nebo bílá – je nabitá živinami a je pro vás vlastně zdravotně přínosná. Čím je tabulka tmavší, tím lepší.
Upečte si odlehčené Míša řezy s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Čokoláda a její přínosy
Výzkum na Harvard School of Public Health uvedl, že čokolády s obsahem kakaa nad nad 70 % mají největší množství výhod. Podle vědců je čokoláda bohatá na vlákninu, železo, měď, hořčík, draslík, zinek a další důležité minerály. Také obsahuje rozpustnou vlákninu a tukový profil se skládá převážně z nasycených a mononenasycených tuků. Čokoláda je dokonce tak přínosná, že americké ministerstvo zemědělství doporučuje hořkou čokoládu jako pochoutku po večeři.
Zdravé srdce
Hořká čokoláda může hrát roli při zlepšování zdravotního stavu srdce. Studie EPIC-Norfolk ve Spojeném království zjistila, že lidé, kteří jedli hořkou čokoládu každý den, měli nižší riziko srdečních chorob a mrtvice. Čokoláda obsahuje flavonoidy, které pomáhají udržovat zdravou srdeční činnost.
Zdroj antioxidantů
Kakao a hořká čokoláda obsahují širokou škálu antioxidantů, které se dají srovnat s množstvím v borůvkách a jiných superpotravinách. Antioxidanty poškozují nežádoucí buňky a pomáhají chránit vaše tělo před zánětem způsobeným artritidou nebo zraněními a nemocemi, jako je rakovina.
Nízký cholesterol
Bylo zjištěno, že hořká čokoláda významně snižuje špatný cholesterol a zvyšuje ten dobrý. Snížením cholesterolu oddalujete riziko srdečních onemocnění. Přidání hořké čokolády do vaší ranní ovesné kaše vám tak poskytne velkou podporu při boji s cholesterolem.
Vyzkoušejte recept na výborné brownies s čokoládou
Kompletní recept najdete ZDE
Nejlepší make-up
Bioaktivní sloučeniny v hořké čokoládě mohou být pro vaši pokožku velmi prospěšné. Je to proto, že flavanoly pomáhají chránit před sluncem, zlepšují průtok krve a zvyšují úroveň hydratace.
Regulace cukru
Jíst čokoládu nevypadá jako nejlepší způsob prevence cukrovky, ale hořká čokoláda opravdu může cukr v krvi uklidnit. Studie z roku 2017 ukázala, že flavonoidy v hořké čokoládě snižují oxidační stres a zlepšují citlivost těla na inzulin, který se vyskytuje u diabetu 2. typu. Snižuje se tak údajně i riziko nákazy tímto onemocněním.
Zdroj: good net
redaktorka FTV Prima