Pokud si z obchodu přinesete nedozrálé avokádo, které však potřebujete přidat do aktuálního receptu, nezoufejte! Existuje několik jednoduchých triků napomáhajících urychlit proces zrání. Zapomeňte na dlouhé čekání a zkuste následující tipy pro urychlení zrání avokáda.
4 triky, jak z tvrdého avokáda vykouzlit dokonale zralé ovoce během jednoho dne
Avokádo je všestranná ingredience, která skvěle ladí ve slaných i sladkých pokrmech. Lze ho použít v klasickém čerstvém guacamole, vydatném avokádovém toastu nebo z něj lze vyrobit skvělou zmrzlinu. Nicméně stejně jako každé jiné ovoce i avokádo má časové okno, kdy je ideální ke konzumaci. Často bývá nedozrálé nebo naopak už zčernalé.
Pokud si domů přinesete tvrdší nezralé avokádo, zkuste tyto triky, které mu pomohou k rychlému dozrání:
Chvilku ho pečte v troubě
Trouba je velký pomocník, neboť dokáže avokádo dokonale změkčit. Předehřejte troubu na 100 °C, zabalte avokádo do alobalu a pečte ho do změknutí. Nezapomeňte ho každých 10 minut kontrolovat. Díky troubě avokádo sice nedozraje, ale změkčí se jeho struktura, což vám umožní ho použít v receptech, kde je zapotřebí v krémové konzistenci.
Ze zralého avokáda připravte výtečné gucamole podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Ohřejte ho v mikrovlnné troubě
Mikrovlnka je další skvělá vychytávka, která vám vyřeší problém s tvrdým avokádem. Rozřízněte ho napůl a vyjměte pecku. Obě půlky zabalte zvlášť do potravinářské fólie a vložte do mikrovlnky. Avokádo zahřívejte ve 30 sekundových intervalech a kontrolujte jeho měkkost.
Přímé slunce změkčí avokádo
Sluníčko sice nedokáže změkčit avokádo během pár minut, ale rozhodně zrychlí jeho proces zrání. Po několika hodinách se můžete radovat z měkkého avokáda. Každopádně avokádo na přímém slunci průběžně kontrolujte.
Avokádo dozraje rychleji v sáčku s dalším ovocem
Připravte papírový pytlík a banán, kiwi, hrušku nebo jablko. Avokádo vložte spolu s jedním druhem ovoce do pytlíku a dobře uzavřete. Tyto druhy ovoce produkují větší množství ethylenu, díky kterému ovoce dozrává. V sáčku dochází k výměně i jiných plynů, jako je oxid uhličitý a kyslík. To vše dohromady pohání avokádo ke zrání. Během jednoho až dvou dnů vás přivítá dokonale zralé avokádo, které se skvěle hodí do dipů, těstovin a hamburgerů.
Zdroj: hedailymeal
redaktorka FTV Prima