Suroviny
- brambory 500 g
- hrubá mouka 200 g
- vejce 1 ks
- sůl špetka
Náplň
- čerstvé švestky cca 20 ks
- máslo (na ozdobu)
- mletý mák
- tvaroh
- cukr
Postup přípravy
- Nejprve dejte vařit brambory, a to ve slupce. Uvařené je nechte vychladnout a oloupejte.
- Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vejce, sůl a mouku a zapracovávejte.
- Nechte si ještě další mouku připravenou, kdyby se těsto lepilo. Mouky tam nezapracovávejte ale o moc více a s těstem si spíš tak hrajte, než důkladně hněťte, ať z něj není bláto a s přidáváním mouky také opatrně, ať z toho nemáte tvrdé koule, kterými můžete hrát leda tak golf.
- Na vál si nasypte další mouku, položte těsto a vždy si ukrojte kousek.
- Z těsta udělejte placičku a z obou stran obalte v mouce.
- Přidejte vypeckovanou švestku a zabalte.
- Snažte se, aby tam nebylo moc těsta, cca 0,5 cm. A uválejte kouli.
- Knedlíky odkládejte na pomoučený vál.
- Dejte vařit vodu do velkého hrnce a jakmile začne bublat, vložte do ní knedlíky. Raději vařte postupně, ať se k sobě nepřilepí. Vařte 5 minut.
- Po vyndání je vložte do mísy a přidejte kousek másla, díky tomu se vám neslepí.
- Podávejte s tvarohem, mletým mákem, cukrem a máslem. Nebo můžete vyměnit mák za skořici.