Lžička cukru

Jednoduchý citronový dortík s tvarohovým krémem

Moje hodnocení
6x

Variace na citronovou babetu, která do 21. století vjíždí s plnou parádou v podobě dortu. Šťavnatý citronový korpus zdobí vanilkový tvarohový krém a čerstvé ovoce. Lahodné překvapení pro pamětníky i mladší ročníky.

6 porcí
90 minut

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Dortovou formu vymažte olejem a vysypte moukou. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé, husté a nadýchané pěny. Trvá to přibližně 5–8 minut.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse promíchejte olej, mléko, strouhanou citronovou kůru a vymačkanou šťávu z obou citronů. Tenkým pramínkem směs přilévejte do vaječné pěny a zašlehávejte ji při nízkých otáčkách.
  3. Mouku promíchejte se sodou a špetkou soli a po lžících ji přidávejte do těsta. Lehce ji zapracujte.
  4. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je dostatečně upečené – zapíchněte ji do středu a vytáhněte, je-li čistá a suchá, dortík vytáhněte a nechte chladnout 15 minut ve formě. Pak ho vyjměte a nechte zcela vychladnout.
  5. Na krém prošlehejte tvaroh dohladka a vmíchejte k němu smetanu a oba cukry. Dejte ho do cukrářského sáčku a vychladlý dort ozdobte krémem a oblíbeným ovocem.

Inspirujte se dalšími recepty na výborné dorty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lžička cukru

Markéta Marešová Lžička cukru

Dětství s vůní koláčů přivedlo Markétu Marešovou k vlastnímu blogu Lžička cukru. Nejdříve pomáhala při pečení mamince a babičce, po odstěhování do Prahy se k troubě postavila sama a zjistila, že tak jednoduché to nebude. A tak se pustila do čtení, zkoušení a zapisování a následně i vymýšlení nových receptů a jejich focení. Postupem doby vznikl blog a z něho nakonec i stejnojmenná kuchařka, která přináší sladké recepty pro každé roční období. Při pohledu z okna a do spíže se tak můžete rychle rozhodnout, co si upečete. Podrobný popis s mnoha tipy a nádherné fotografie usnadní pečení i začátečníkům. Protože začátečník je ten, kdo ještě dostatečně dlouho nepeče.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty