Těsto
- vejce 3 ks
- cukr krupice 150 g
- rostlinný olej 90 ml
- mléko 180 ml
- citron (chemicky neošetřený) 1 ks
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- polohrubá mouka 190 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- rostlinný olej (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
- ovoce (na ozdobu)
Krém
- tučný tvaroh (v alobalu) 300 g
- smetana ke šlehání 40 ml
- cukr krupice 60 g
- vanilkový cukr 20 g
Postup přípravy
- Dortovou formu vymažte olejem a vysypte moukou. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé, husté a nadýchané pěny. Trvá to přibližně 5–8 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. V míse promíchejte olej, mléko, strouhanou citronovou kůru a vymačkanou šťávu z obou citronů. Tenkým pramínkem směs přilévejte do vaječné pěny a zašlehávejte ji při nízkých otáčkách.
- Mouku promíchejte se sodou a špetkou soli a po lžících ji přidávejte do těsta. Lehce ji zapracujte.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je dostatečně upečené – zapíchněte ji do středu a vytáhněte, je-li čistá a suchá, dortík vytáhněte a nechte chladnout 15 minut ve formě. Pak ho vyjměte a nechte zcela vychladnout.
- Na krém prošlehejte tvaroh dohladka a vmíchejte k němu smetanu a oba cukry. Dejte ho do cukrářského sáčku a vychladlý dort ozdobte krémem a oblíbeným ovocem.
Inspirujte se dalšími recepty na výborné dorty