Těsto
- polohrubá mouka 2 a 1/2 hrnku
- jedlá soda 1 lžička
- rostlinné mléko (nejlépe sójové, kokosové nebo oříškové) 1 a 1/2 hrnku
- cukr 1 a 1/2 hrnku
- rostlinný olej 2/3 hrnku
- jogurt (rostlinný nebo jablečné pyré) 1/2 hrnku
- citronová šťáva 2 lžíce
- semínka (z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt)
- mražené maliny 500 g
- sůl 1 špetka
Krém
- bílá čokoláda (veganská ) 300 g
- kokosové mléko (tuhá část ) 1 a 1/4 hrnku
Postup přípravy
- Pro přípravu krému dejte kokosové mléko do rendlíku a zahřejte na mírném ohni. Přidejte čokoládu a důkladně vyšlehejte do hladké konzistence. Krém přendejte do misky a nechte vychladnout, poté přikryjte fólií a dejte odpočinout na několik hodin do lednice. Po vychlazení krém vyšlehejte.
- V míse smíchejte všechny suché ingredience. V druhé míse smíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a citronovou šťávu. Obě části metličkou promíchejte dohromady a těsto rozdělte do dvou dortových forem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut.
- Maliny rozvařte s trochou cukru (asi 15 minut) do husta, rozmixujte a propasírujte přes síto. Dort po vychlazení překrojte, naplňte malinovým rozvarem a krémem a ozdobte ovocem.
PRIMA TIP: Další informace a tipy o rostlinné stravě najdete na webu Česká veganská společnost.
Veganský vanilkový dort s bílou čokoládou a ovocem Zdroj: Česká veganská společnost