Korpus (22 cm)
- vejce 5 ks
- cukr krupice 150 g
- hladká mouka 160 g
- rostlinný olej 35 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
Krém
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání 200 g
- slaný karamel cca 150 ml
- arašídové máslo cca 4 lžíce
Poleva
- arašídové máslo (smooth) 60 g
- hořká čokoláda 60 g
- arašídy (nesolené pražené) 2 hrsti
Postup přípravy
- Troubu zapněte na 180 °C (160 °C v případě horkovzduchu).
- Dno dortové formy (s průměrem 22 cm) vyložte pečicím papírem a upněte do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč – stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.
- Vejce vložte společně s cukrem do mísy a vyšlehejte, dokud se ze směsi nestane světle žluté nadýchané těsto, které asi zpětinásobí svůj objem (může to trvat klidně i 10 minut).
- Za stálého šlehání přilijte tenkým pramínkem všechen olej a vanilkový extrakt. Do vyšlehaného vaječného základu přisypte mouku a pomocí stěrky ji opatrně zapracujte do těsta.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy, vložte do trouby a pečte asi 35 minut.
- Propečenost korpusu zkuste špejlí, a pokud vyjde suchá, korpus je hotov. Vyndejte formu z trouby, přemístěte ji na mřížku a nechte piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty.
- Pak opatrně objeďte boky nožem, sundejte obruč, dort otočte dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a nechte zcela vystydnout.
- Krém: Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložte do mísy. Šlehač zapněte na nižší otáčky a vše asi minutu míchejte.
- Pak zvyšte otáčky na maximum a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Pak přimíchejte slaný karamel podle chuti – krém musí být sladký, ale ne přeslazený, já dávám asi polovinu skleničky, kterou připravuji z 200 g cukru.
- Korpus dvakrát podélně prořízněte.
- První plát korpusu položte na servírovací tác a pomažte ho arašídovým máslem (cca 2 lžícemi). Navrstvěte asi třetinu krému a zarovnejte.
- Přiložte druhý plát a postup opakujte. Na dort položte poslední plát a zbytkem krému celý dort pomažte nahoře a na bocích.
- Korpus může na bocích lehce prosvítat, nevadí to. Vložte dort do lednice a nechte alespoň 30 minut chladit.
- Poleva: Čokoládu a arašídové máslo vložte do misky a nad parou nebo v mikrovlnce rozpusťte. Směs nechte zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale mohli jste v ní udržet prst.
- Dort vyndejte z lednice, posaďte na obrácenou misku a pod celý dort dejte třeba pečicí papír. Dort tak bude jakoby na podnose s nožkou a stékající poleva bude moci odkapávat na podložku, ze které ji po zatuhnutí jednoduše sloupnete (a třeba sníte).
- Polevu nalijte na dort a rychle ji nožem nebo cukrářskou špachtlí rozetřete po celé ploše dortu, část polevy nechte stéct po stranách.
- Ještě na měkkou polevu nasypte pokrájené arašídy. Vraťte dort zpět do lednice a nechte ho alespoň 3 hodiny rozležet.