Sandra Mikuličová

Růžový dort s rybízovým krémem

Moje hodnocení
5x

Tento lahodný a krásný růžový dort se hodí pro výjimečné příležitosti a váže se k němu půvabný rodinný příběh z nové kuchařky Spolu sníme. Nejlepší je uleželý, takže ho můžete připravit až 3 dny dopředu. Před servírováním ho jen ozdobte podle vlastní fantazie, zkuste třeba živé jedlé nebo sušené květy.

1 porce
60 minut

Linecké placky

Krém

„Živijó, živijó, živijó. Mnoga ljeta, mnoga ljeta, mnoga ljeta, živijó. Tenhle narozeninový popěvek a rodinný dort patří k tradicím mé rodiny. Jedná se totiž o rodinné dědictví mé babičky. Recept, který u nás přechází z generaci na generaci a já s absolutním respektem a úctou ke svým předkům předávám tento recept dál, nejen své rodině, ale i vám. A pevně věřím, že prababička Jelena (a určitě i její kuchařka a společnice Anna Palounková, která do naší rodiny tento recept nejspíše přinesla) by byla pyšná, že její vnučka dala recept své vnučce, která ho s ní fotila v jeden kouzelný, památný den, z kterého vznikly nejen krásné fotky, ale i drahé vzpomínky. Děkuji ti, babičko, že jsi mi tohle umožnila. Vám bych chtěla připomenout, že to, že jsme tady a teď, je i zásluha těch, co tu s námi již nemohou být. A právě proto je každý den důvod k oslavě. Oslavě života, která si zaslouží ten nejlepší dort.“ Sandra

Postup přípravy

  1. Suroviny na linecké placky zpracujte na vále, vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie, a dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout.
  2. Poté těsto rozdělte na minimálně 4 části a postupně rozválejte na tenoučké, asi 2mm placky, ze kterých vykrojte pravidelné kruhy. Kruhy vykrájejte třeba podle dezertního talířku nebo dle dortové formy. Vál nebo pracovní desku mějte opravdu hodně pomoučenou a s těstem pracujte rychle. Je to linecké těsto, které je hodně křehké jak za syrova, tak po upečení.
  3. Dort může být vysoký dle libosti. Mně osobně se moc líbí, když je dort vyšší a menší, a tak ráda dělám dort z 8 až 9 placek o průměru 16 cm.
  4. Placky pečte dle velikosti 6–10 minut v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Pokud jich pečete na jednom plechu několik, dávejte pozor, ať se placky více vzadu nepečou rychleji než vpředu, případně v polovině času otočte plech. Od pečení raději neodcházejte, placky se mohou celkem snadno spálit.
  5. Upečené placky nechte vychladnout na mřížce. Moc s nimi do vychladnutí nemanipulujte, jsou opravdu hodně křehké. Ale nebojte, není to nic, co byste nezvládli – a navíc když nějaká praskne, tak jich máte ještě dost navíc. :-) A i ta prasklá se do dortu dá schovat.
  6. Zatímco placky chladnou, připravte krém. Z bílků vyšlehejte opravdu tuhý sníh.
  7. V jiné míse smíchejte cukr s rybízovou marmeládou. Teprve poté zlehka vmíchejte sníh.
  8. Krémem placky slepte, jednu po druhé, a na závěr pomažte krémem i obvod a vršek dortu. Pokud byste krému měli málo, potřete jen boky dortu a vršek pouze pocukrujte.
  9. Dort nechte ideálně 2–3 dny uležet na chladném suchém místě.

PRIMA TIP: Čím kyselejší a tužší marmeláda, tím lepší krém. Rybízová je opravdu nejlepší, ale výborný je dort i s malinovou marmeládou. V létě dozdobte čerstvě utrženým rybízem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Sandra Mikuličová

Spolu sníme Sandra Mikuličová

Kuchařka Spolu sníme je kniha plná receptů jedné bosé rozlítané a divoké kuchařky, která Vás zve nejen ke stolu, ale také do jejího života plného dobrodružství. Z této kuchařky budete chtít opravdu vařit. Je plná jednoduchých a snadných receptů, které ale zároveň vystihují momenty, o kterých všichni sníme. O divoké přírodě, horách, oceánu, společných chvílích s přáteli a rodinou. Jídlo stmeluje a kolem ohně a jídla se lidé scházeli už od pravěku. Kniha je rozdělena do pěti kapitol receptů, které nabízí originální pokrmy v různém ročním období, pro různé příležitosti.

www.spolusnime.cz


Přečtěte si také

Recepty