Linecké placky
- máslo (studené ) 230 g
- hladká mouka 270 g
- žloutek 1 ks
- moučkový cukr (s vanilkou) 100 g
- sůl 1 špetka
Krém
- bílek 2 ks
- moučkový cukr 100 g
- rybízový džem (kvalitní ) 200 g
„Živijó, živijó, živijó. Mnoga ljeta, mnoga ljeta, mnoga ljeta, živijó. Tenhle narozeninový popěvek a rodinný dort patří k tradicím mé rodiny. Jedná se totiž o rodinné dědictví mé babičky. Recept, který u nás přechází z generaci na generaci a já s absolutním respektem a úctou ke svým předkům předávám tento recept dál, nejen své rodině, ale i vám. A pevně věřím, že prababička Jelena (a určitě i její kuchařka a společnice Anna Palounková, která do naší rodiny tento recept nejspíše přinesla) by byla pyšná, že její vnučka dala recept své vnučce, která ho s ní fotila v jeden kouzelný, památný den, z kterého vznikly nejen krásné fotky, ale i drahé vzpomínky. Děkuji ti, babičko, že jsi mi tohle umožnila. Vám bych chtěla připomenout, že to, že jsme tady a teď, je i zásluha těch, co tu s námi již nemohou být. A právě proto je každý den důvod k oslavě. Oslavě života, která si zaslouží ten nejlepší dort.“ Sandra
Postup přípravy
- Suroviny na linecké placky zpracujte na vále, vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie, a dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout.
- Poté těsto rozdělte na minimálně 4 části a postupně rozválejte na tenoučké, asi 2mm placky, ze kterých vykrojte pravidelné kruhy. Kruhy vykrájejte třeba podle dezertního talířku nebo dle dortové formy. Vál nebo pracovní desku mějte opravdu hodně pomoučenou a s těstem pracujte rychle. Je to linecké těsto, které je hodně křehké jak za syrova, tak po upečení.
- Dort může být vysoký dle libosti. Mně osobně se moc líbí, když je dort vyšší a menší, a tak ráda dělám dort z 8 až 9 placek o průměru 16 cm.
- Placky pečte dle velikosti 6–10 minut v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Pokud jich pečete na jednom plechu několik, dávejte pozor, ať se placky více vzadu nepečou rychleji než vpředu, případně v polovině času otočte plech. Od pečení raději neodcházejte, placky se mohou celkem snadno spálit.
- Upečené placky nechte vychladnout na mřížce. Moc s nimi do vychladnutí nemanipulujte, jsou opravdu hodně křehké. Ale nebojte, není to nic, co byste nezvládli – a navíc když nějaká praskne, tak jich máte ještě dost navíc. :-) A i ta prasklá se do dortu dá schovat.
- Zatímco placky chladnou, připravte krém. Z bílků vyšlehejte opravdu tuhý sníh.
- V jiné míse smíchejte cukr s rybízovou marmeládou. Teprve poté zlehka vmíchejte sníh.
- Krémem placky slepte, jednu po druhé, a na závěr pomažte krémem i obvod a vršek dortu. Pokud byste krému měli málo, potřete jen boky dortu a vršek pouze pocukrujte.
- Dort nechte ideálně 2–3 dny uležet na chladném suchém místě.
PRIMA TIP: Čím kyselejší a tužší marmeláda, tím lepší krém. Rybízová je opravdu nejlepší, ale výborný je dort i s malinovou marmeládou. V létě dozdobte čerstvě utrženým rybízem.