Léto s nádechem staré dobré Anglie…Pijete čaj a z misky uždibujete svůj crumble. Nejjednodušší a nejuniverzálnější anglosaský moučník, který budete chtít dělat pořád dokola. S třešněmi, jahodami, rebarborou, jablky, švestkami, prostě s tím, co zrovna letní příroda nabízí.
Crumble: nejrychlejší letní dezert s křupavou pokličkou
Kdyby chtěl někdo crumble dehonestovat, protože je to “jen” ovoce zaspané drobenkou, nepochodí. Tento nesmírně populární zákusek do svých letních menu zařadili i leadři mezi kuchaři jako je Jamie Oliver nebo Gordon Ramsey. Crumble prý vznikl během 2. světové války, kdy vládl přísný přídělový systém a šetřilo se moukou na dezerty. Proto anglické kuchařky vytvořily drobenku, kterou zasypaly ovoce ze zahrady. To, že je crumble tak jednoduchý je jeho pravým kouzlem. Jednoduchý a výtečný.
“To Crumble” opravdu znamená drobit a kromě poskládání ovoce a výroby skvělé drobenky, jinou práci mít nebudete. Potřebujete jen zapékací mísu nebo rovnou zapékací mističku pro každého strávníka, jakékoliv sezonní ovoce a drobenku. V té to ale právě vězí! Musí být křupavá, a pokud chcete její trochu sofistikovanou verzi, zapojte i svou fantazii. My vás naučíme tři rafinované:
Drobenka s vločkami a skořicí
• 150 g másla
• 150 g třtinového cukru
• 50 gramů vloček
• lžička skořice skořice
• 100 gramů krupičky
Drobenka s mandlemi a medem
• 150 g másla
• 100 g cukru
• 100 g posekaných mandlí
• 100 g hrubé mouky
• dvě lžíce medu
Drobenka z piškotů s citronem
• 150 g másla
• 100 g nadrcených piškotů
• 100 g celozrnné mouky
• 150 g třtinového cukru
• nastrouhaná citronová kůra z velkého citronu
Tolik pro inspiraci, drobenku si vylepšujte do aleluja, vším, co vám chutná, ať je to muškátový květ, vanilka, různé druhy ořechů nebo přidané rozinky.
Vyzkoušejte recept na ovocný crumble
• 300 g ostružin
• 300 g letních švestek nebo blumy
• 4 kyselejší jablka
• polévková lžíce škrobu
• změklé máslo na vymazání
• 3 lžíce třtinového cukru (podle kyselosti ovoce přidejte či uberte)
• drobenka s vločkami a skořicí
Zapékací mísu vymažte máslem a troubu předehřejte na 180 °C. Jablka oloupejte a pokrájejte na kostičky, blumy vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny a vše smíchejte v míse s ostružinami, škrobem a cukrem. Směs navrstvěte do pekáčku a celou plochu hustě pokryjte připravenou drobenkou. Zapékací mísu vložte do rozehřáté trouby a pečte cca 25 minut do perfektního zezlátnutí. Podávejte v misce s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžící kysané smetany.
Autor: Kamila Ulčová
Chcete další inspiraci na přípravu crumble? Tady je!