Dezert jménem crumble se zrodil během válečných let ve Velké Británii. Přídělové hospodářství a nedostatek surovin způsobily, že se koláče dobrovolně zřekly dna a náplň se musela spokojit jen s drobenkovou křupavou posypkou, která dala moučníku jméno.
4 báječné recepty na crumble aneb ovoce pod křehkou pokličkou
Ale den, kdy se zrodil crumble, byl dnem vítězným. Tenhle šťavnatý zázrak plný ovoce, který je zároveň tak nějak suše anglicky vtipný, dnes a denně dokazuje, že se skromnost neztratí ani v kuchyni.
Třešňovo-rýžový crumble s pistáciemi
Jemná rýžová mouka dodá drobence půvab, který přitvrdí přítomnost vloček i pistácií. Třešně si zas daly panáčka, což také neškodí.
4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY
- 900 g třešní, vypeckovaných
- 2 lžíce světlého přírodního krupicového cukru
- 2 lžíce pálenky
- kousek másla
DROBENKA
- 100 g rýžové mouky
- 100 g světlého přírodního krupicového cukru
- 50 g ovesných vloček
- 50 g pistácií
- 100 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
- špetka soli
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Třešně dejte do hlubší formy, posypte je cukrem, zakapejte pálenkou a poklaďte kousíčky másla.
- Na drobenku rozsekejte všechny přísady v robotu, přidejte máslo a pulzy rozšlehejte na drobenku asi jako strouhanka. Postup můžete samozřejmě udělat ručně. V tom případě si ořechy napřed nasekejte, jak chcete nahrubo.
- Drobenkou posypte třešně, vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut. Podávejte horké.
Hruškový crumble s mandlovou drobenkou
Sladké měkké hrušky odpíchne trocha citronové šťávy a drobenka zjemní díky mandlím.
4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY
- 6 hrušek, oloupaných a bez jaderníků
- 120 g vláčného přírodního krupicového cukru
- šťáva z ½ citronu
DROBENKA
- 100 g mouky (vyzkoušejte třeba ovesnou nebo ječnou)
- 50 g loupaných mandlí, nasekaných nahrubo
- 75 g krupicového cukru
- 75 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
- po špetce mletého zázvoru, skořice, hřebíčku a vločkové soli
- Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky nakrájejte nahrubo a dejte je do kastrolu spolu s cukrem a citronovou šťávou. Na středně nízkém stupni vařte 5 až 10 minut nebo až se cukr rozpustí a hrušky začnou měknout.
- Mezitím si připravte drobenku buď ručně, nebo v robotu. Hrušky se šťávou přesuňte do formy, rovnoměrně posypte drobenkou, vložte do trouby a pečte 30 minut, až drobenka zezlátne. Podávejte s vanilkovým krémem nebo smetanou či šlehačkou.
Jablečný crumble s cukrovou drobenkou
Prapůvodní verze z nejběžnějšího domácího ovoce vytáhne z jablek to nejlepší, v Británii dodnes patří k nejoblíbenějším a odvíjejí se od ní i všechny další variace. Podle tradice se při podávání bez vanilkového žloutkového krému neobejde.
4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY
- 3 středně velká pevnější jablka, oloupaná, bez jaderníku a nakrájená na 1cm plátky
- 2 lžíce zlatého přírodního krupicového cukru
DROBENKA
- 175 g hladké mouky
- 110 g zlatého přírodního krupicového cukru
- špetka soli
- 110 g studeného másla
- 1 lžíce krystalového přírodního cukru na posypání
- mascarpone, hustá smetana nebo vanilkový krém k podávání
- Troubu předehřejte na 290 °C.
- Nakrájená jablka promíchejte se 2 lžícemi cukru a rozložte je do kulaté formy o průměru 23 cm a výšce 5 cm nebo do čtverhranné formy o straně 20 cm. Jablka rukou trochu zmáčkněte, aby mezi ně nepropadlo zbytečně moc drobenky.
- Na drobenku dejte do mísy mouku, cukr a sůl. Navrch nakrájejte máslo a prsty vše rozdrobte, až bude směs připomínat strouhanku. Mísou zatřeste, aby se na povrch dostaly všechny větší kousky, které pak rozdrobte. Drobenku můžete také zpracovat v robotu, ale nerozmixujte ji příliš najemno. Na malou chvilku ji dejte do ledničky, trochu zpevní a po upečení bude křupavější.
- Drobenku navršte na jablka a vidličkou rovnoměrně rozestřete. Posypte ještě krystalovým cukrem. Dejte ihned péct, jinak drobenka zvlhne.
- Formu postavte na plech v troubě a crumble pečte 30 až 40 minut, až bude drobenka zlatá a jablka hodně změknou. Před podáváním nechte crumble 10 minut chladnout.
PRIMA TIP: Jablka můžete dochutit skořicí, vanilkou či špetkou mletého nového koření. Máte-li po ruce pár ostružin, vmíchejte je k jablkům. Drobenka bude křehčí, použijete-li na ni hrubou mouku. A můžete ji donekonečna obměňovat a obohacovat – zkuste vločky, rozdrcené sušenky, nasekané/nahrubo umleté ořechy nebo mandle případně semínka, přidejte víc chuti skořicí nebo zázvorem.
EXTRA TIP: Britové jedí k nejrůznějším dezertům, třeba i k závinu, hustý vanilkový krém, custard. Domácí je samozřejmě nejlepší. Ve větší ohnivzdorné míse šlehejte 4 žloutky asi 1 minutu. Do kastrolu vlijte 400 ml smetany ke šlehání, vmíchejte 60 g krupicového cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu (maizeny) a 1 lžičku vanilkové esence. Promíchejte metlou, uveďte do varu a stále míchejte vařečkou, pěkně ode dna, aby se krém nezačal připalovat a netvořily se v něm žmolky. Jakmile se směs začne vařit, vlijte ji do rozšlehaných žloutků za stálého promíchávání metlou. Hustý krém se v Británii podává snad ke každému moučníku a ke crumble zvlášť.
Vyzkoušejte jablečný crumble podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Švestkovo-pomerančový crumble se skořicovou drobenkou
Že jsou švestky v koláčích skvělé, víme po generace. Ale tady mají nový kabátek i parfém.
6 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY
- 900 g švestek, rozpůlených a vypeckovaných
- šťáva a kůra z 1 velkého pomeranče
- 50 g mandlových lupínků
DROBENKA
- 200 g mouky, vyzkoušejte třeba špaldovou nebo pohankovou
- 125 g nejlépe jemně soleného másla, nakrájeného na kostičky + na vymazání
- 50 g krupicového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 100 g vláčného přírodního krupicového cukru plus další na posypání
- 2 lžičky mleté skořice
- Mouku s máslem promněte ve velké míse prsty na drobenku. Přidejte cukr, mleté mandle, 50 g vláčného přírodního cukru a 1 lžičku skořice. Promíchejte. Směs zakápněte několika kapkami studené vody a znovu promíchejte vidličkou, aby vznikly stejnoměrné drobky. Mísu dejte na 10 minut do mrazáku.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Švestky rozložte do formy nebo několika menších forem v jedné vrstvě a řeznou plochou nahoru, zakapejte je pomerančovou šťávou.
- Zbylých 50 g vláčného přírodního cukru promíchejte s pomerančovou kůrou a zbylou lžičkou skořice. Směsí posypte švestky ve formě.
- Navrch rovnoměrně nasypte drobenku, nepěchujte ji. Pak posypte mandlemi a nakonec přírodním cukrem.
- Formu nebo formy postavte na plech a pečte 30 minut, až drobenka zezlátne a bude bublat. Tenhle crumble je skvělý ke zmrzlině.
PRIMA TIP: V západní Evropě i Británii se běžně prodává (jemně) solené máslo, používané na vaření i na potírání chleba. U nás se příliš neujalo. Někdy se doporučuje i na pečení, protože trocha soli nezpůsobí, že by bylo těsto slané, ale skvěle zdůrazní všechny jeho ostatní chutě.
Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH