Suroviny
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- vejce 2 ks
- hladká mouka 500 g + na podsypání
- prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů) 1/2 balení
- ocet (klasický ) 2 lžíce
- sůl špetka
Náplň
- jablka (středně velká ) 6 ks
- vlašské ořechy (nasekané ) 2 hrsti
- třtinový cukr (podle sladkosti jablek) 2–4 lžíce
- mletá skořice 1 lžíce
- strouhanka (na podsypání)
- vejce (vyšlehané vejce na pomazání)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Vyšlehejte v robotu smetanu s vejci. Postupně přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a solí a vmíchejte ocet.
- Propracujte těsto. Nemělo by být tekuté, ani moc hutné, prostě tak akorát pružné. Já ho ještě propracovávám rukama. Pak těsto přendejte do potravinářského sáčku a nechte v ledničce 30 minut odpočinout.
- Mezitím omyjte jablka, zbavte je jádřinců a i se slupkou je nakrájejte na menší kousky. Přendejte do mísy. Přidejte nasekané ořechy, cukr a skořici a promíchejte. Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Vyndejte těsto na pomoučenou pracovní plochu. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na tři stejně velké díly a jeden po druhém vyválejte do oválného tvaru.
- Okraje nařízněte nožem, střed zlehka posypte strouhanka a vyskládejte na něj směs z jablek. Postupně přeložte konce těsta (prameny) tak, aby závin držel pohromadě.
- Záviny přendejte na plech, pomažte vyšlehaným vejcem a pečte dozlatova asi 20 až 25 minut. Průběžně hlídejte a případně ještě potřete. Hotové záviny dejte i s plechem na mřížku vychladnout a teprve poté zasypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.