Buchtičky
- hladká mouka 350 g
- droždí 18 g
- máslo 50 g do těsta + 30 g na potření
- plnotučné mléko 150 ml
- cukr krupice 60 g
- sůl 1 špetka
- citronová kůra
Omáčka
- žloutek 4 ks
- smetana ke šlehání 250 ml
- vanilkový cukr 1 sáček
- vanilkový lusk 1 ks
- rum
Postup přípravy
- Z droždí, cukru a vlažného mléka připravte kvásek. Ostatní suroviny smíchejte, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, poprašte ho v míse moukou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vytvořte kuličky, které pokládejte jednu vedle druhé do máslem vymazaného pekáčku a pečte dozlatova.
- Na mírném plameni zahřejte smetanu s vanilkovým cukrem a luskem a pomalu vmíchejte žloutkovou emulzi — ve vodní lázni rozmíchané žloutky. Ke konci přidejte rum a nechte vyvařit alkohol.
PRIMA TIP: Upečené buchtičky pomažte teplou směsí rozpuštěného másla a rumu. Buchtičky budou nádherně vonět a zůstanou vláčné.
Vybrané víno k párování
Solaris z vinařství František Hlaváč ze spolku vinařů Dunajovské kopce – sladké. Víno s vyšším zbytkovým cukrem, aromatické po přezrálém ovoci, s chutí po pečených sladkých ananasech, kterou vyvažuje výraznější a šťavnatá kyselinka.
- Recept připravila RESTAURACE PAPA'S LIVING RESTAURANT z Českého Krumlova
- Foto David Peltán
Vyzkoušejte také klasické české kynuté buchty s makovou a tvarohovou náplní podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE