Suroviny
- citronová šťáva 1 šálek
- citronová kůra 2 lžíce
- cukr 2 hrnek
- žloutek 4 kus
- vejce 4 kus
- máslo 0.75 hrnek
- smetana 1-2 hrnek
- citronová kůra půl hrnek
- citronová kůra zbytek hrnek
Postup přípravy
V hrnci smícháme citronovou šťávu, cukr, citronovou kůru, žloutky a celá vajíčka a našleháme. Vaříme na středním ohni a pravidelně mícháme, dokud směs nezhoustne a nezíská žlutavou barvu. Odstraníme z ohně a přimícháme máslo.
Přelijeme těsto do misky a dáme do lednice vychladnout. Zabalíme do alobalu a necháme tuhnout hodinu až 3 dny.
Do velké mísy dáme jeden až necelé dva hrnky vychlazené zakysané smetany a promícháme. Odložíme si půl hrnku citronové kůry na polevu a zbytek dáme do smetany. Pěnu přelijeme do formy a dáme do mrazáku alespoň na 4 hodiny nebo přes noc. Vyndáme pěnu z mrazáku a nasypeme na ni zbytek citronové kůry.
Dezert
Citronová pěna
Ingredience:
- 1 šálek citronové šťávy
- 2 lžíce citronové kůry
- 2 hrnky cukru
- 4 velké žloutky a 4 celá vajíčka
- 3/4 hrnku másla (1–2 kostičky)
- 1–2 hrnky smetany