Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bramborový salát s avokádovou majonézou
Suroviny (4–6 porce)
Salát:
- brambory (varný typ A) 800 g
- Vejce 5 ks
- Cibule 1 ks
- Nakládané okurky 100 g
- sterilovaný hrášek 100 g
- sterilovaná krájená mrkev 100 g
Majonéza:
- zralá avokáda 3 ks
- Olivový olej 80 ml
- vinný ocet 2 lžíce
- Česnek 1 stroužek
- sůl a čerstvě namletý pepř
- dijónská hořčice 1 lžíce
Postup
- Vejce uvařte natvrdo (10 minut) a brambory uvařte ve slupce (20–30 minut, záleží na velikosti).
- Mezitím nakrájejte okurky na malé kostičky, cibuli nasekejte najemno a vše dejte do velké salátové mísy společně s hráškem a mrkví.
- Pak připravte majonézu – rozmixujte dužinu z avokád, olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici a dejte zatím do lednice.
- Uvařené a zchlazené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky. To samé udělejte s vejci. Brambory a vejce dejte do mísy k ostatním ingrediencím a promíchejte. Přidejte avokádovou majonézu, znovu zamíchejte a salát nechte odležet nejlépe do druhého dne na studeném místě.
- PRIMA TIP: Pokud jste zvyklí v salátu na salám, zkuste ho nahradit kvalitní kuřecí šunkou.
Bramborový salát s avokádovou majonézou; foto: kuchařka Jíme zdravě II.
Jíme zdravě s Fitrecepty II.
Je to jen pár měsíců, co trojice studentů Petr Novák, Barbora Kravková a Barbora Hlubučková uvedli na trh svoji kuchařku zdravých receptů, a již tu máme druhý díl. Stejně jednoduché, lákavé a přitom vymazlenější. Taková je kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II. Na pultech knihkupectví se objeví 10. listopadu za cenu 399 korun. A co nového v ní najdete?
Členění kategorií je hodně podobné. Najdete tu opět Snídaně a svačiny, Polévky, Obědy a večeře, Pomazánky a nově Zdravé mlsání, Nápoje a saláty – a taky Vánoční laskominy. Autoři vyslyšeli přání fanoušků a přidali víc slaných snídaní a dobrot a také víc receptů s masem. Celkem jde o 123 lahodných receptů.
“I tentokrát jsme recepty vymýšleli tak, aby byly zdravé a jednoduché na přípravu. Těšte se na větší rozmanitost ingrediencí a postupů. I když jsme byli trošku odvážnější, pořád jsme dbali na to, aby byly suroviny dobře dostupné a postupy zvládl každý. Všechna jídla, která uvidíte na obrázcích, jsme přitom připravovali a fotili v normální kuchyni s běžným vybavením. A když jsme to zvládli my, zvládnete to taky!” připomíná za všechny tři autory hlavní devízu studentské kuchařky Petr Novák.