Suroviny
- pórek 1 ks
- máslo 40 g
- sůl 1/2 lžičky
- mléko 200 ml
- hladká mouka 10 g
- rybí filé (čerstvé rybí filety z jakékoli bílé mořské ryby, např. tresky) 200 g
- rybí omáčka 1/2 lžičky
- olej 1 lžička
26 TOP receptů s křehkým pórkem v hlavní roli
Pórek je v našich končinách oblíbená zelenina, která má v kuchyni mnoho využití. Můžete ji využít do základu spousty pokrmů, podobně jako cibuli, ale umí zahrát i hlavní...
Postup přípravy
- Nejprve dobře očistěte pórek. Odkrojte mu kořínky a zavadlé konce nati, případně ho zbavte první, horní vrstvy, pokud je poškozená. Pórek překrojte v místě, kde bílá část začíná přecházet v zelenou. Zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a důkladně, každý zvlášť a z obou stran, opláchněte ve studené vodě, můžou se v něm schovávat zbytky hlíny a jiné nečistoty. Bílou část rozkrojte podélně na čtvrtiny, zelenou na pruhy silné jako prst. Vše nakrájejte na nudličky silné 0,5–1 cm.
- V hrnci rozehřejte máslo, a jakmile začne pěnit a bublat, vhoďte pórek a sůl. Zvolna nechte pórek na středním stupni zavadnout a změknout, často promíchejte. Příliš tepla nebo trocha nepozornosti a pórek se snadno připálí.
- V mléce dobře rozmíchejte mouku a přelijte přes cedníček k pórku. Přiveďte k varu a nechte zvolna probublávat 5 minut. Promíchávejte, připalovat se bude spíš mouka než pórek. Pokud příloha příliš zhoustne, nelekejte se toho.
- Rozehřejte menší nepřilnavou pánev. Zmrzlé filé jemně potřete rybí omáčkou. Do pánve nalijte olej a ochucené filé na něm velmi zprudka opečte dozlatova po obou stranách, na každou počítejte 1 až 2 minuty. Neřešte, že je uvnitř maso zatím nedodělané. Stejně tak se příliš nepozastavujte nad tím, pokud ryba pustí příliš mnoho tekutiny. U některých méně kvalitních produktů se to stává, dobré filé to však neudělá. Případnou tekutinu klidně slijte k pórku, aby se ryba mohla opékat a nedusila se ve vlastní šťávě.
- Opečenou rybu vložte do pórku a lehce ji do něj zatlačte, přilijte i případný zbytek tekutiny z pánve. Zakryjte poklicí, odstavte a nechte 10 minut odpočívat.
- Rybu vyjměte na talíře, pórek promíchejte a naservírujte k rybě.