Farmářské kuře s bílým vínem a octem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuře s vínem a octem  Foto: Výpečky.com
Kuře s vínem a octem
Foto: Výpečky.com

Toto velmi snadné italské jídlo pochází z Piedmontu a říká se, že si manželky místních zemědělců ráno do hrnce připravily všechny přísady a vyrazily pracovat na pole. Kuře se mezitím marinovalo a večer, po příchodu z práce, je ženy daly vařit.

Dva italští gurmáni, Foto: Tereza z foodblogu Výpečky.com se s námi podělila o recept z nové kuchařky „Dva italští gurmáni“, podle kterého vařila. Autory téhle povedené knihy jsou Gennaro Contaldo, uznávaný šéfkuchař, který učil Jamieho Olivera, a Antonio Carluccio, jenž je autorem 13 kuchařských bestsellerů.

V kuchařce najdete velmi jednoduché a nápadité recepty, které jdou na samou dřeň domácí italské gastronomie. Představuje se zkrátka poctivé jídlo jako od pravé italské babičky.

Tereza vyzkoušela recept na dušené kuře podlité vínem a octem. A co o tomto jídle řekla? „Vzhled nic moc, ale geniální chuť. Úplně jsem se zasnila a teleportovala jsem se někam do Toskánska. :) Všem ho vřele doporučuji a už se moc těším na další dobroty z této italské kuchařky.

 

Suroviny
kuřecí maso (stehna, prsa, paličky – podle chuti) 1200 g
bílé víno 600 ml
bílý vinný ocet 3 lžíce
mrkev 2 ks
řapíkatý celer 1 řapík
celý černý pepř 10 kuliček
máslo 40 g
plátky citronu 3 ks
Postup
1

Cibuli nakrájejte najemno, mrkev a řapíkatý celer nahrubo. Všechny přísady vložte do kastrolu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a přiklopte pokličkou s malou skulinou, aby mohla unikat pára. Na mírném ohni vařte asi 50 minut, v polovině vaření maso obraťte.

2

Maso pohltí veškerou tekutinu, bude opečené do zlatohněda a uvnitř dokonale provařené. Podávejte s rýží.

Kuře s vínem a octem , Foto: Výpečky.com

Výpečky.com, Foto:


Výpečky.com
je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace. Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.

 

reklama

reklama