5 tipů na zdravější zavařování bez chemie a hromady cukru

Tipy na zdravější zavařování  Foto:
Tipy na zdravější zavařování
Foto: Thinkstock

Neexistuje žádný univerzální recept na nejlepší marmeládu, ale moderní trendy velí – vyhýbejte se chemii, uberte cukru, nevařte dlouho, abyste měli ve skleničce marmeládu, která bude šťavnatá, bude chutnat po ovoci a nebude přeslazená. Jak tedy na to?

Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a vařit. To je v kostce základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek. Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru, bez želírovacícho cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? A přitom si ani konzervativní manžel nebude stěžovat, že ta od babičky bývala lepší. Jak na to, radí Vendula Svobodová, technoložka Sklizeno a autorka receptur výrobků značky Naše Miroslav.

1. Čistota je základ

Tipy na zdravější zavařování 3 Foto:

První rada Venduly Svobodové platí pro jakékoliv zavařování: „Samozřejmostí musí při zavařování být naprostá čistota nádobí, pomůcek i ovoce (nebo zeleniny) samotného. Žádné olizování lžiček při ochutnávání a při plnění do sklenic nebo utírání závitů sklenice špinavým hadříkem. Naopak je vhodné je otírat třeba čistým hadříkem namočeným v alkoholu – ideální je na to třeba vodka. A používejte jen ovoce a zeleninu bez náznaku hniloby, plísně a ideální i bez velkých otlaků. To všechno jsou potenciální zdroje, které by mohly vaše úsilí ve sklenicích rychle znehodnotit. A pamatujte, i malé očko plísně na povrchu znamená, že plíseň je již v celé marmeládě."

2. Ovoce nevařte

A teď už k samotným marmeládám a džemům. Tradiční recepty většinou velí ovoce s cukrem a želírovací složkou povařit, tím ale v ovoci přijdete o spoustu zdraví prospěšných látek a ovoce déle vařené s cukrem zpravidla změní chuť. „Ideální postup je ten, že ovoce očistíte, nakrájíte a procukrujete den předem, aby pustilo co nejvíce šťávy. Alespoň po 12 hodinách pak šťávu s rozpuštěným cukrem zceďte a svařte na hustý sirup. Poté teprve přidejte ovoce do sirupu a už jen krátce poduste. Ovoce si tím spíš zachová svou přirozenou chuť," radí Vendula Svobodová

Tipy na zdravější zavařování 2 Foto:

3. Uberte cukru

Klasické recepty na marmelády diktují většinou 1 kg cukru na 1 kg ovoce, u kyselých i více. Rada pro moderní zavařování: univerzální poměr neexistuje. Ochutnávejte, a když vám bude chutnat, tak je tam cukru tak akorát :) Jen myslete na to, že cukr je pro marmelády přirozený konzervant, tak kdybyste chtěli zkusit zavařovat úplně bez cukru (jde to), jen myslete na to, že je třeba přidat jiný konzervant.

4. Používejte jen kvalitní pektin

Tipy na zdravější zavařování 5 Foto:

Víte, že nemusíte používat při zavařování želírovací cukr? Ten obsahuje většinou naprosto zbytečně ztužené tuky a poměrně dost "éček", která přece v domácích výrobcích z opravdového ovoce nechcete. 100% přírodní náhradou je citrusový pektin, prášek vyrobený z citrusů, který klasické Gelfixy a podobné strčí hravě do kapsy. Stačí ho smíchat s trochou cukru a rychle vmíchat do ovoce už podušeného se sirupem. Marmeláda nebo džem zaručeně ztuhne a vyhnuli jste se veškeré chemii. Navíc citrusový pektin nijak nechutná a nemění chuť ovoce.

Pravidlem je, že čím je ovoce kyselejší, tím víc obsahuje pektinu a vy ho můžete přidat méně. Jahody ho mají třeba jen velmi málo a přidáváte pektinu více, angrešt nebo rybíz ho naopak skoro nepotřebují...

Prima tip: Citrusový pektin můžete koupit ve Sklizeno od Hradeckých delikates. Na 1 kg ovoce vám bude stačit asi 10 g a stogramový sáček stojí ve Sklizeno od 170 Kč.

Tipy na zdravější zavařování 4 Foto:

5. Nevařte dlouho a plňte rychle

Po rozmíchání pektinu naplňte směsí čerstvě vymyté ještě horké sklenice a zavřete víčkem potřeným alkoholem. Otočte je dnem vzhůru, dokud jsou horké a nechte takto zchladnout. Ve sklenici se při chladnutí vytvoří podtlak, který pevně přitáhne víčko a uzavře tak vzduchotěsně nádobu. K tomu horká směs víčko sama o sobě teplem částečně vydezinfikuje, pokud by tam přece jen nějaké nečistoty před plněním zůstaly. Trochu alkoholu můžete nalít i na povrch marmelády.

Zda marmeládu zavaříte, už je na vás. Zavaření je další pojistkou proti plesnivění, ale marmeládu vystavíte znovu vysoké teplotě. Zavařit ale určitě musíte vždy kompoty a marmeládu, kterou dáváte do sklenic s patentním uzávěrem a gumičkou (tzv. weckovky).

Připravila Vendula Svobodová / Sklizeno

Recept

Extravagantní meruňková marmeláda Foto:

Extravagantní meruňková marmeláda

Nebojte se neobvyklé kombinace surovin. Ke grilovanému jehněčímu nebo bruschettě s kozím sýrem tyhle meruňky zkrátka nesmějí chybět.

Recept

Rebarborový džem Foto:

Rebarborový džem

Pro milovníky rebarbory není nic jednoduššího, než se na doma zásobit džemem. A ten doma vyrobený je prostě nejlepší.

Recept

Černorybízovo-malinová marmeláda Foto:

Černorybízovo-malinová marmeláda

Tahle marmeláda z vašeho sklepa zaručeně zmizí jako první. A nejenže udělá dojem na talíři i na jazyku, ale ještě v ní možná zbude část vitaminu C, který z čerstvého...

Videa

reklama

reklama