Suroviny
- zralá rajčata 1 kg
- papriky 500 g
- tuk, například sádlo 1 lžička
- střední cibule 2 ks
- Vejce 4 ks
- uzená mletá paprika
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- kvalitní pikantní klobása
Pokud zeleninu nepřevaříte a zůstane lehce křupavá, přidáte uzenou papriku a kvalitní pikantní klobásku – stvoříte přímo esenci léta.
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky. Rozpalte pánev a když je horká, přidejte na ni sádlo. Vhoďte pokrájenou cibuli a pomalu restujte.
- Mezitím očistěte papriky. Vyndejte semínka a pokrájejte na kousky. Slupku rajčat na vrchu nakrojte do křížku, vložte je do misky a zalijte vařící vodou. Nechte asi 5 minut spařit.
- Když je cibulka zlatavá, tak k ní přidejte 1 lžičku uzené papriky a promíchejte. Ihned přidejte pokrájenou papriku a orestujte. Kdyby se mletá paprika připalovala, přilijte asi 0,5 dl vody, aby paprika nezhořkla.
- Rajčata oloupejte a pokrájejte nahrubo. Přidejte je k paprice a cibuli. Osolte a opepřete.
- 1. VARIANTA: Vyklepněte vajíčka na lečo, přiklopte pokličkou a nechte udělat. Podávejte zapečené v leču.
- 2. VARIANTA: Vajíčka si vyklepněte do mističky a rozkvedlejte. Vlijte směs do leča, přidejte klobásu a promíchejte. Když vajíčka ztuhnou, podávejte.