Najděte si recept
Na co máte chuť?

Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Suroviny (4 porce)
- Máslo 3 lžíce
- mrkev, na kolečka 3 ks
- malý celer, na nudličky 1/2 ks
- pórek, na kolečka 1/2 ks
- Česnek 2 stroužky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- špetka muškátového květu
- zelené a žluté fazolové lusky 1 hrst od každého
- hrášek (čerstvý nebo mražený) 100 g
- špenát nebo mangold 1 hrst
- hladkolistá petržel, libeček, nať celeru, pažitka 1 hrst nebo dle chuti
Taštičky:
- hladká mouka 80–100 g (podle velikosti vajec)
- Vejce 2 ks
- strouhaný parmazán 50 g + trochu navrch
- Šunka 2 plátky
- čerstvá strouhanka 1 lžíce
- sekané listy šalvěje nebo oregana 1 lžíce
Postup
- Nejprve si připravte taštičky. Do mouky udělejte důlek, vyklepněte do něj 1 celé vajíčko a vypracujte pevné hladké těsto (při větším množství těsta vám práci vám usnadní robot, ale ručně to zvládnete také). Těsto přikryjte, nechte chvíli odpočinout a mezitím si nakrájejte šunku a nastrouhejte parmazán. Parmazán nasypte do misky, přidejte šunku, strouhanku, bylinky a žloutek a umíchejte náplň.
- Z hladkého těsta vyválejte tenký plát na pomoučeném válu. Z rozváleného těsta vykrajujte kolečka (ideální je vykrajovátko na linecké). Do středu každého kolečka dejte lžičku náplně, okraje potřete rozšlehaným bílkem a pak kolečko přeložte, okraje stlačte k sobě. Snažte se, aby při překrývání uvnitř taštiček nezbyla velká vzduchová bublina. Taštičky nechte odpočívat pod utěrkou a mezitím si připravte polévku.
- Očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu. Mrkev a pórek na kolečka, celer na nudličky, česnek na plátky, fazolky šikmo překrojte. V kastrolu rozpusťte máslo, na něj dejte mrkev a celer a cca tři minuty opékejte za občasného promíchání. Pak přidejte pórek, česnek, opékejte další dvě minuty, zalijte 1 litrem horké vody a nechte vařit cca 8 minut. Ochutnejte, a pokud je potřeba, přisolte. Pak přidejte fazolky, přiveďte k varu a vložte taštičky. Vařte dalších cca 5 minut. Na závěr vložte hrášek a posekaný špenát a nechte už jen projít varem. Posypte zelenými natěmi a pažitkou a podávejte.
Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň
Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ
Karolína Kamberská
Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.
V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti – zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.
Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.
Kniha vyšla začátkem listopadu 2016.