Suroviny
- máslo 3 lžíce
- mrkev 3 ks
- celer (na nudličky) 1/2 ks
- pórek (na kolečka) 1/2 ks
- česnek 2 stroužky
- sůl
- muškátový květ
- fazolové lusky (zelené a žluté) 1 hrst od každého
- hrášek 100 g
- špenát (nebo mangold) 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst nebo dle chuti
- celerová nať
- pažitka
- čerstvě namletý pepř
Taštičky
- hladkolistá petržel 80–100 g (podle velikosti vajec)
- vejce 2 ks
- strouhaný parmazán 50 g + trochu navrch
- šunka 2 plátky
- strouhanka 1 lžíce
- šalvěj (nebo oregana) 1 lžíce
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Inspirujte se novými recepty, které lze vytvořit rychle z dostupných sezónních surovin a tak, aby nezatížily rodinný rozpočet. S Karolínou je zkrátka radost vařit!
Postup přípravy
- Nejprve si připravte taštičky. Do mouky udělejte důlek, vyklepněte do něj 1 celé vajíčko a vypracujte pevné hladké těsto (při větším množství těsta vám práci vám usnadní robot, ale ručně to zvládnete také). Těsto přikryjte, nechte chvíli odpočinout a mezitím si nakrájejte šunku a nastrouhejte parmazán. Parmazán nasypte do misky, přidejte šunku, strouhanku, bylinky a žloutek a umíchejte náplň.
- Z hladkého těsta vyválejte tenký plát na pomoučeném válu. Z rozváleného těsta vykrajujte kolečka (ideální je vykrajovátko na linecké). Do středu každého kolečka dejte lžičku náplně, okraje potřete rozšlehaným bílkem a pak kolečko přeložte, okraje stlačte k sobě. Snažte se, aby při překrývání uvnitř taštiček nezbyla velká vzduchová bublina. Taštičky nechte odpočívat pod utěrkou a mezitím si připravte polévku.
- Očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu. Mrkev a pórek na kolečka, celer na nudličky, česnek na plátky, fazolky šikmo překrojte. V kastrolu rozpusťte máslo, na něj dejte mrkev a celer a cca tři minuty opékejte za občasného promíchání. Pak přidejte pórek, česnek, opékejte další dvě minuty, zalijte 1 litrem horké vody a nechte vařit cca 8 minut. Ochutnejte, a pokud je potřeba, přisolte. Pak přidejte fazolky, přiveďte k varu a vložte taštičky. Vařte dalších cca 5 minut. Na závěr vložte hrášek a posekaný špenát a nechte už jen projít varem. Posypte zelenými natěmi a pažitkou a podávejte.