Přidat blok 0
- vepřová panenka 1 kg
- brambory (ve slupce)
- anglická slanina 20 g
- sušené švestky 100 g
- hrubozrnná sůl
- barevný pepř (drcený)
- švestková povidla (nebo šípkové marmelády ) 1 pl
- sójová omáčka 1 pl
- máslo
- pažitka
- tvaroh
- majonéza
- olej
- tymián
- grilovací koření
- alobal
Postup přípravy
- Vepřovou panenku očistíme od blan a špičkou nože prořízneme kapsu. Do plátků slaniny zavineme sušené švestky, naplníme jimi panenky a uzavřeme špejlemi.
- Panenku posypeme hrubozrnnou solí a drceným pepřem. Důkladně ze všech stran opečeme na pánvi a poté vložíme do pekáče a 10 minut dopečeme v troubě minimálně při 180 °C. (Možno dodělat i na pánvi pod pokličkou.)
- Do výpeku přidáme povidla, sójovou omáčku, trochu vody a máslo a vyčkáme, až se všechny přísady spojí. Pokud jsou povidla příliš sladká, vyladíme chuť bílým vínem.
- Celé brambory důkladně omyjeme a osušíme. Vložíme je do nádoby a obalíme směsí grilovacího koření, tymiánu a oleje.
- Poté každou jednotlivou bramboru obalíme v alobalu a pečeme v troubě při 170 °C do změknutí. Pažitkový krém připravíme promícháním čerstvě pokrájené pažitky, tvarohu, majonézy, soli a pepře.
- Bramboru i s alobalem rozkrojíme a doplníme ji pažitkovým krémem.
Autor receptu: Vojtěch Ječný