Maso
- vepřová panenka 1 kg
- baby špenát 300 g
- červená cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- sušené brusinky 50 g
- kozí sýr (čerstvý) 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bramborová kaše (smetanová, k podávání)
Omáčka
- suché bílé víno 150 ml
- cider 250 ml
- dijonská hořčice 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Panenku prokrojte podélně tak, aby z ní vznikl širší plát masa, který lze zabalit. Osolte ho a opepřete.
- Špenát operte a nechte okapat. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte. V pánvi rozehřejte olej a restujte cibuli doměkka. Přidejte špenát, brusinky a prolisovaný česnek a opékejte 1–2 minuty, až špenát zavadne.
- Špenátovou směs rozprostřete doprostřed masa po celé jeho délce. Rozdrobte nebo pokrájejte navrch kozí sýr. Maso zabalte do tvaru rolády, svažte kuchyňským provázkem a na vyšší střední stupeň opečte ze všech stran v pánvi po náplni.
- Opečenou roládu přesuňte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě 20–25 minut. Vytáhněte a nechte odpočinout 5 minut na prkénku.
- Na omáčku vlijte do pánve po náplni a mase víno a při střední teplotě odškrabujte všechny připečené kousky. Přilijte cider a vmíchejte hořčici. Svařte omáčku do zhoustnutí. Osolte a opepřete.
- Panenku vybalte z provázku, nakrájejte na 1cm plátky a podávejte s omáčkou a smetanovou bramborovou kaší.
PRIMA TIP: Smetanovou bramborovou kaši připravíte jednoduše tak, že uvaříte brambory, rozmačkáte je a vymícháte s teplou smetanou na vaření do husté kaše. Na závěr ji zjemněte máslem.
Vyzkoušejte také vepřovou panenku ve smetanové pepřové omáčce podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vepřová panenka ve smetanové pepřové omáčce