Suroviny
- vepřový bůček (v celku (bez žeber a kůže)) 800 g
- olej
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- sušená rajčata (v oleji) 80 g
- listový špenát 500 g
- vejce (zvlášť žloutky a bílky) 2 ks
- sůl
- pepř
Šťouchané brambory
- brambory (typu A–B) 600 g
- máslo
- pórek 1/2 ks
- sůl
- růžový pepř
Postup přípravy
- Rozložte si na prkénko bůček tukem dolů, nařízněte ho podélně tak, aby vznikla co největší plocha. Paličkou na maso přes fólii bůček naklepejte, osolte a opepřete ho z obou stran.
- Připravte si nádivku. Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte nakrájená sušená rajčata, spařený špenát a žloutky. Osolte, opepřete a krátce orestujte.
- Nechte vychladnout a nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků a odstavte.
- Předehřejte si troubu na 160 °C. Na rozložené maso rozprostřete nádivku (ne do stran!), bůček zarolujte a zavažte provázkem.
- Přendejte do pekáčku, podlijte troškou vody, navrch dejte kousek másla, přiklopte a pečte hodinu a půl. Mezitím si uvařte brambory ve slupce doměkka v osolené vodě.
- Poté bůček odklopte, podlijte podle potřeby, maso zalijte výpekem a teplotu v troubě zvyšte na 200 °C.
- Pečte odklopené dozlatova, asi 15 až 20 minut. Uvařené brambory oloupejte. V hrnci rozehřejte máslo, zlehka orestujte nakrájenou jarní cibulku a pórek, přidejte brambory, sůl a růžový pepř a rozšťouchejte.
- Upečenou roládu z bůčku zbavte provázku, nakrájejte ji na plátky a podávejte se šťouchanými bramborami polité šťávou z výpeku.