Head
- krůta 3 kg
Kaštanová nádivka
- máslo 50 g
Přílohy
- olej 1 dávka
Kaštanová nádivka
- žampion 150 g
Přílohy
- mrkev 5 kus
- pomerančový džus 1 sklenice
Head
- skořice 1 špetka
Přílohy
- růžičková kapusta 250 g
- slanina 50 g
Head
- máslo 1 dávka
Kaštanová nádivka
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Na nádivku si smícháme dohromady všechny ingredience, půlku nacpeme do břišní dutiny a z druhé půlky si uděláme kuličky, které upečeme zvlášť a použijeme je na ozdobu při podávání.
2. Krůtu naplníme nádivkou a potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s javorovým sirupem a husím sádlem. Pečeme přikryté alobalem hodinu a půl. Na konci alobal odstraníme a dopékáme ještě čtvrt hodiny odkryté. Celkem pečeme dvě hodiny. Krůtu vyjmeme a přikrytou alobalem necháme před podáváním a servírováním odpočinout ještě dvacet minut v teple. Podáváme se zeleninovými přílohami a dobrým sosem, si připravíme z výpeku.
3. Brambory si předvaříme pět minut a poté je pokrájíme na čtvrtky. Pečeme na předem rozpáleném husím sádle, ochutíme solí a pepřem, dopečeme do zlatova čtyřicet minut v horké troubě.
4. Pastinák pečeme na 180 stupňů v troubě na oleji asi 25 minut, ochutíme solí a pepřem.
5. Mrkev nakrájíme na nudličky, trošku osolíme a zalijeme skleničkou čerstvého pomerančového džusu, lžičkou medu a vaříme šest minut pod pokličkou, pak odklopíme, džus necháme téměř vyvařit, přidáme půl lžičky másla.
6. Růžičkovou kapustu vaříme jen pět minut před podáváním na stůl. Zalijeme rozpálenou a osmaženou slaninou.
7. Nakonec si uděláme šťávu. Do výpeku z krůty přidáme skleničku vína, máslo, možno i vývar a necháme to povařit a zredukovat. Dochutíme kouskem másla, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Podáváme v omáčníku.
8. Brusinky použijeme čerstvé, které svaříme s cukrem a špetkou skořice asi pět minut. Krůtu servírujeme vcelku na oválné míse obloženou kuličkami upečené nádivky.