Suroviny
Postup přípravy
Ingredience:
750ml čerstvé kávy (nejlépe espresso)
2-3 polévkové lžíce moučkového cukru
80 ml brandy nebo likéru (Amaretto apod.)
300g pomazánkového másla
300g smetany ke šlehání
kakao
300 g piškotů – mohou být podlouhlé i kuláté, také v závislosti na velikosti pohárů či misek
Postup
Kávu, brandy a kávovou lžičku cukru smícháme v otevřenější míse.
Pomazánkové máslo rozšleháme se zbylým cukrem v míse a pomalu přidáváme smetanu, šleháme, až vznikne tuhý krém.
Připravíme si pohárové misky, které mají širší dno nebo mísu či formu. Dno poprášíme kakaovým práškem. Piškoty namáčíme v připravené kávě jeden po druhém tak, aby nebyly úplně rozmočené, a klademe na dno natěsno. Vytvoříme jednu vrstvu, opět poprášíme kakaem a navrstvíme polovinu krému z pomazánkového másla a smetany. Poté opět pokládáme namáčené piškoty, poprášíme kakaem a zakončíme druhou polovinou krému. Finálně poprášíme kakaem, překryjeme a dáme minimálně na pět hodin vychladit. Servírujeme na dezertních talířích nebo přímo v miskách/pohárech. Před servisem ještě podle potřeby poprášíme kakaem.