Pečená brambora je ideální rychlá večeře, která vždy potěší. Zkuste ji s pěti různými náplněmi, které jsou za chvilku hotové.
Připravte si báječné pečené brambory 5x jinak. Celá rodina vylíže talíře!
Připravte si báječné pečené brambory 5x jinak. Celá rodina vylíže talíře! Zdroj: iStock
Připravit pečenou bramboru je velmi jednoduché. Vezměte 4 velké brambory ve slupce, omyjte je a ze všech stran propíchejte vidličkou. Vložte je do mikrovlnky a na nejvyšší výkon vařte 6 minut. Poté je vyjměte, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Každou bramboru zabalte zvlášť do alobalu, dejte do pekáčku a v troubě rozpálené na 200 ˚C pečte 30 minut doměkka. Poté nechte 10 minut stranou odpočívat. Sundejte alobal a brambory nařízněte do kříže, ale neprořízněte je. Poté je můžete naplnit připravenou náplní.
Tuňák, kukuřice, majonéza
Smíchejte 425 g okapaného tuňáka z konzervy s 250 g kukuřičných zrn, 1/4 hrnku kvalitní majonézy a jednu natenko nakrájenou jarní cibulku. Okořeňte solí a pepřem. Navrch můžete přidat nastrouhaný sýr.
Bolognese
Na pánvi s olejem osmahněte 400 g mletého hovězího masa. Přidejte rozdrcený stroužek česneku, plechovku sekaných rajčat a lžíci dobrého rajčatového protlaku. Restujte společně 5 minut. Můžete přidat nastrouhanou mrkev a najemno nakrájený řapíkatý celer nebo zeleninu podle vlastní chuti a duste dalších 5 minut. Dochuťte solí a pepřem. Směs naneste na brambory a podávejte.
Fazole se sýrem
V kastrolku prohřejte plechovku fazolí s chilli omáčkou. Vmíchejte 2 lžíce nasekaného koriandru. Připravené brambory dejte do pekáčku, navrstvěte na ně fazole a posypte nastrouhaným tučným sýrem (Gruyere, čedar, Madeland). Pečte v troubě rozpálené na 200 ˚C asi 10 minut, dokud se sýr nerozteče a nezezlátne.
Havaj
Připravené brambory dejte do pekáčku. 4 plátky šunky nakrájejte na kostičky a nasypte na brambory. Přidejte 225 g na malé kousky nakrájeného ananasu z plechovky. Nakonec zasypte nastrouhaným sýrem podle vlastní chuti a nechte 10 minut zapéct v rozpálené troubě na 200 ˚C.
Krémové kuře se slaninou
Na kostičky nakrájenou slaninu nechte vysmažit na pánvi dozlatova. Pánev sejměte z ohně. V jiné pánvičce rozpusťte 30 g másla, přidejte 2 lžíce hladké mouky a míchejte asi minutu. Vlijte 1 ½ hrnku mléka. Za stálého míchání přiveďte k varu a počkejte až omáčka zhoustne. Poté vhoďte opečenou slaninu, kousky grilovaného kuřete, mražený hrášek a nasekanou hladkolistou petrželku. Připravené brambory dejte do pekáčku, navrstvěte na ně omáčku a posypte čerstvou strouhankou. Dejte do trouby pod rozpálený gril a vyndejte, až strouhanka zezlátne.
Zdroj: www.bbcgoodfood.com, zdroj foto: iStock